Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Zeljezo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Iva

15.01.2003. 09:06

Postovani,

Imam dvomjesecnu bebu koja se rodila s 4150g. Na kontroli nakon mjesec dana beba je imala 5510g a sada, na dvomjesecnoj kontroli, imala je 7000g. Iskljucivo je dojena i dobija d vitamin od navrsenoga prvoga mjeseca.
Primjetila sam na vasim stranicama da preporucate da se provjerava djetetova krvna slika jer u majcinome mlijeku nema dovoljno zeljeza. Pitala sam svoga pedijatra da li cemo to raditi a on me je pogledao u cudu i pitao odakle mi to. Kaze da u tijeku trudnoce beba stvori zalihu zeljeza koja joj se sasvim dovoljna dok ne krene nadohrana (s 6 mjeseci) i kada bi isao raditi krvnu sliku vecina djece bi bila slabokrvna ili na granici. Uz napomenu da ovo vazi za zdravu djecu i njihove mame. Moram vam napomenuti da zivim u Svedskoj, gdje se dojenje stavlja kao prioritet br1. Ono je rjesenje za sve probleme i nista na ovome svijetu se lose ne moze reci o njemu.
Trazila sam drugo misljenje, dobila isti odgovor, uz komentare da su to ideje iz prosloga stoljeca. Provjerila s prijateljicama koje zive u Irskoj i USA, dobila isti odgovor.
Sada sam totalno zbunjena. Je li vi mislite da bi ipak trebala raditi krvnu sliku?

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

15.01.2003. 20:24

Cijenjena gospođo Iva, Vaše dijete zaista odlično napreduje i slažem se da je majčino mlijeko br. 1, odnosno da nema prave konkurencije. Slažem se, nadalje, da je ono dovoljno do 6.mj. života, kada je potrebna nadohrana. Istina je i to da većina anemija zbog manjka željeza nastaju u periodu od oko 7.ili 8.mj. dojenačkog života, ali to nije univerzalno pravilo. Nije uvijek lako primijeniti statistiku na konkretni slučaj, osobito na vlastito dijete. Stoga, ne morate žuriti, ali, kako zaista ni u majčinom mlijeku nema dovoljno željeza, pogotovo ne za dijete koje se naglo i brzo razvija, to imajte na umu da djetetu neće naškoditi provjera krvne slike za 2 do 3 iduća mjeseca. No, moram reći i slijedeće: koliko god ćete ljudi pitati, toliko ćete dobiti savjeta, nerijetko, različitih. Neki od njih bit će "iz prošlog stoljeća" - možda, ne i tako loši; neki će biti iz neke budućnosti - možda, ne i tako dobri. Mnogo pozdrava.

Iva

16.01.2003. 07:37

Puno vam hvala na odgovoru.
Jedan od razloga zasto se zeljezo nece provjeravati je da se smatra neeticnim bespotrebno bosti dijete, narocito ovako malo. Tako da sam ja donijela odluku, krvnu sliku necu raditi.