Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dojenačka žutica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Blaženka

21.11.2001. 11:21

Lijepi pozdrav!
Moja četveromjesečna kćerkica dugo je imala dojenačku žuticu (bilirubin je po otpuštanju iz bolnice bio 16.5). Bjeloočnice su joj bile žućkaste mjesec i pol dana, puno je spavala, sve do nedavno imala je večernje napade neutješnog plača (kolike?). Inače porod je bio terminski, bila je teška 3 kg i duga 47 cm.
Prošli tjedan je na redovnom pregledu utvrđeno da kasni u motoričkom razvoju. Usto drži glavicu nagnutu na jednu stranu (ima položaj kiflice), pa smo isli fizioterapeutu koji nam je pokazao neke vježbice.
Moje je pitanje: je li sporiji motorički razvoj posljedica žutice? Čitala sam da ona može imati toksično djelovanje na mozak ili čak izazvati cerebralnu paralizu. Je li to točno i mislite li da je u redu sto nisu poduzimane nikakve mjere bržeg liječenja žutice? Moja liječnica mi je kao jedini lijek savjetovala često dojenje.
Hvala!

prof dr sc Ana Votava-Raić

21.11.2001. 19:51

Štovana gospođo Blaženka, vrijednost bilirubina koju ste naveli ne ugrožava središnji živčani sustav novorođenčeta; ovo vrijedi to više što se (najvjerojatnije) radi o ukupnom bilirubinu, a samo je jedna njegova frakcija (nekonjugirana) potencijalno opasna. Produžena je žutica, zbog mnogobrojnih razloga, česta pojava koja u pravilu spontano nestaje u vremenu koje se ne može precizirati i koje je individualno, odnosno razlikuje se od djeteta do djeteta. Vaša pedijatrica pravilno Vam je savjetovala prirodnu prehranu (s obzirom na dob djeteta, preporula vrijedi i danas), koja, međutim, nije terapijska mjera prije postojeće žutice. Svakako Vam preporučam, s obzirom na Vaša zapažanja, redovite kontrole, a ako Vaša liječnica smatra potrebnim, naša Vam Klinika za pedijatriju stoji na raspolaganju. Možete se javiti i meni osobno na klinički telefon:
01 4552 333. Do eventualnog susreta, upućujem Vam srdačan pozdrav !