Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dojenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Vesna

20.03.2002. 01:15

Mom dječaku će za tri tjedna biti godina dana, težak je 12 kg (rodjen sa 3780) i visok 80 cm. Zdrav je i veseo, ali nisam sigurna da li ga pravilno hranim. Naime, on doji najmanje četiri puta dnevno,ujutro i uvečer i pred prijepodnevni i popodnevni odmor. Pored tri redovna obroka i dva medjuobroka, ako pribrojim dojenje dobijem osam-devet obroka što me buni. Napominjem da on nije debeo. Žao mi je da ga prestanem dojiti, ponekad mu dojka dodje kao desert i ne mogu da odredim koliko je izvukao mlijeka, a koliko se tješi. To mi zapravo neće ni biti važno, ako kažete da mu to nije puno jer je u prosjeku za tu dob.
Moje poštovanje i veliko vam hvala

Dr.Darko Richter

22.03.2002. 15:11

8-9 obroka je apsolutno previše, jer u toj dobi dijete dobiva dnevno 5 obroka, a uskoro samo 4. No, broj obroka ne mora značiti i bitno veću količinu hrane, jer se dijete s dojkom možda samo igra. Vagnite ga prije i poslije dojenja, u istoj odjeći i na istoj vagi, pa ćete doznati koliko je posisao. Za naše prilike vrijedi da je 3 mjeseca dojenja neki minimum, 6-9 optimum, a da, slikovito kazano, sve duže 12 mj. naliči na "Afriku", iako dojenje zbog toga ne treba pod svaku cijenu prekidati. U toj dobi dijete obično uzme do 2 obroka iz dojke, a ostalo je posve uobičajena hrana koju jede uz odrasle.

Jadranka

23.03.2002. 19:13

Stovani dr. Richter,

oprostite ali nije li preporuka AAP, a i nekog naseg slicnog udruzenja dojenje iskljucivo do 6. mjeseca, a uz dohranu do godine dana?
Nije li takodjer opca preporuka WHO i UNICEFa (za zemlje svijeta, ne samo za "Afriku"blunk da se dojenje nastavi do djetetove druge godine pa i duze sve dok majka ima mlijeka a dijete zeli dojiti?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Dr. Darko Richter

24.03.2002. 17:24

Hvala na podpitanju. U nas je prvenstveni problem to što majke ne doje ili prekratko doje. Obično posustanu već u prvom mjesecu djetetova života. Riječ je o teškoj insuficijenciji, ako baš hoćete, nas, koji bismo trebali ljudima pojasniti da se dojenje uhodava prvih 2-4 tjedna, i da unatoč tome dijete obično vrlo lijepo napreduje. Treba upravo gledati napredovanje djeteta, a ne odmah prelaziti na bočicu, jer kada dojenče jednom osjeti lakoću sisanja iz bočice i okus industrijskog kravljeg mlijeka koje je obično slađe i ukusnije od majčinog, ubrzo potpuno odbije dojku. Prirodno je da se dijete isključivo doji prvih 6 mjeseci, a zatim relativno brzo prijeđe na raznovrsnu prehranu, u kojoj mlječni obroci zadržavaju važno mjesto do konca druge godine života, i sigurno je poželjno da budu majčino mlijeko, ako ga ima. Tzv. dvovrsna mliječna prehrana, tj. malo bočice, malo dojke, ima smisla u prvih 6 mjeseci, ako postoji neki problem s dojenjem, kako bi dojenče ipak dobilo što više majčinog mlijeka. Nisam baš oduševljen raznim formaliziranim preporukama raznih svjetskih zdravstvenih tijela, koje sigurno nisu netočne, ali čovječanstvo, i to njegov razvijeni dio, imaju problema s dojenjem tek unazad pedesetak godina, kao da prije toga nismo barem 40.000 godina odrastali na majčinom mlijeku. Zalažem se za razumijevanje procesa prehrane djeteta, a tada je svakome lakše snalaziti se u vlastitoj situaciji. Ukratko, dijete u prvih nekoliko mjeseci života ima refleks automatskog sisanja, tj. siše sve što mu se stavi na usnice, a taj se refleks pomalo izgubi između 3. i 6. mj. Dakle, u toj fazi može samo sisati tekuću hranu. Tek potom postaje spremno za uzimanje pasirane hrane, tj. za uvođenje raznovrsne prehrane. Kao što znate, nekako istodobno počnu mu nicati zubi, pa tijekom druge polovine prve godine života po malo počinje jesti i sjeckanu hranu. Uza sve to zadržava u načelu 2 čista mliječna obroka, i svakako je odlično ako to može biti podoj, ali 4-5 podoja od 8-9 dnevnih obroka, više je igra, nego hranjenje.

marina

25.03.2002. 13:09

Stovani dr. Richther,

Ja sam majka petnaestomjesecne djevojcice koju sam dojila do njene navrsene prve godine uvelike i zbog toga sto se to preporucuje od strane svih lijecnickih osoba i ustanova koje sam imala prilike cuti ili vidjeti. Dojim je jos uvijek kad trazi jer sam jos uvijek kod kuce, moje tijelo jos uvijek proizvodi mlijeko a i dijete od godinu dana i nije tako lako odvici od necega na sto je navikla. Moram priznati da me je vas komentar da to nalici i "na Afriku" poprilicno iznenadio i bilo mi je nevjerojatno da iza tih rijeci stoji jedan lijecnik i jos, k tome, pedijatar! Mislim da svaka majka zna kad je vrijeme da ona prestane dojiti dijete. Dojenje je uostalom postojalo davno prije lijecnika, zar ne?

Hvala.

Dr. Darko Richter

26.03.2002. 13:46

Marina, pročitajte još jednom moj odgovor iznad vašega. Ne znam zašto se skandalizirate na nešto što ni po čemu ne bi treblao biti uvredljivo i zašto mislite da je nešto što "naliči na Afriku" bilo uvredljivo ili sl. Ja to ne mislim, ali je svakome očito da se u trećem svijetu doji znatno duže no na Zapadu i takve nas slike stalno zapljuskuju. Mene bi ipak zanimalo, zašto mislite da te slike znače nešto loše? Bismo li majkama u Africi trebali sugerirati da počnu "nalikovati na Europu"? To bi se moglo zaključiti iz vašeg shvaćanja mog odgovora, koje je - potpuno krivo. Ja se želim izražavati slobodno i slikovito, i to neću promijeniti, kao što neću nikoga vrijeđati, niti sam to učinio. Ne vidim razloga za vašu sablazan. Usput, u svezi s Afrikom, da li znate što je to kvašiorkor? To je bolest neuhranjenosti zbog nedostatka nekih bitnih aminokiselina u prehrani djeteta koje majka mora odbiti od prsiju kada se rodi mlađe dijete. To je obično oko dobi 2 godine, i tada ih počinju hraniti kukuruznim kašicama, u kojima nema svega potrebnog za rast. Kvašiorkor, u slobodnom prijevodu, znači otprilike "bolest prvoga kada se rodi drugi". To vam ukazuje na značenje majčinog mlijeka kojeg su duboko svjesni baš ti ljudi u Africi. Zbog čega mislite da ja kao pedijatar toga nisam svjestan? Ali, također, treba zanti da majčino mlijeko, niti kravlje mlijeko, čim dijete počinje uzimati raznovrsnu hranu, nije više apsolutno nezaobilazni dio prehrane (što ne znači da i dalje nije dobro).