Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Hindonefroza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Janja

25.03.2002. 18:29

Postovanje! Moje je dijete u dobi od 14 mjeseci operiralo urođenu stenozu uretera koja je izazvala hidronefrozu bubrega. Sada ima 6 godina, obavlja redovite preglede. Ultrazvučni pregledi ukazuju na nešto dilatirane čašice ali bez patoloških promjena. Urografija, mikcija i retrogradna urografija pokazuju da nema mehaničkih prepreka, niti ožiljaka, no ipak za ureter piše da je nešto tanje strukture (nešto uži). Dinamička scintigrafija pokazuje "teže smetnje u eliminaciji" ali pri primjeni diuretika dolazi do potpune eliminacije. Parenhim bubrega je nešto stanjen. Separatni protok na scintigrafiji je 38% za operirani bubreg. Prosle godine u 8. mjesecu imala je uroinfekt (prvi od operacije), izolirana je escherichia coli. Infekt nije bio jak. Ovog mjeseca slučajno je otkriven (bez simptoma, osim zamucenog urina) laboratorijski nalaz urina sa mnogo leukocita, proteinima i krvi, nakon čega je izolirana opet ista bakterija i to u količini od 100000. Drugi dan, bez terapije taj broj pada na 90000, dijete nije imalo temperaturu i nije se osjećalo loše, a krvna slika nije bitno poremecena. Primila je Sinersul 10 dana. Molim Vas za savjet: je li broj infekata indikativan za pogoršanje kronične bolesti bubrega, je li 38% protoka znak njegove atrofije, i, koliko je moguće, prognoza bolesti prema gore navedenim parametrima. Napominjem da su urinokulture osim ta dva slučaja uvijek negativne. Pedijatar nam je preporucio profilaksu (nitrofurantoin) ukoliko ce se infekti cesce ponavljati. Zahvaljujem puno, zabrinuta mama.

prof dr sc Ana Votava-Raić

25.03.2002. 21:57

Cijenjena gospođo Janja, najbolje odgovore na Vaša pitanja dat će Vam pedijatrijski nefrolog, kojeg, mislim, da biste trebali posjetiti. Nalazi urina mogu biti znak slučajnog infekta (koji se često sreće), ali mogu biti i upozoravajući, odnosno poziv na dodatni oprez ! Stoga, moj Vam je savjet - kontrola sa svim nalazima kod stručne osobe ! Srdačno Vas pozdravljam uz napomenu da nemate razloga za paniku.