Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dojenje i pušenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Renata

11.10.2002. 01:14

Poštovani!
Majka sam tromjesečne bebe koju isključivo dojim. Beba dobro napreduje i zadovoljna je. Moj problem je pušenje za vrijeme dojenja. Pušim otprilike 10-15 cigareta dnevno. Zanima me kako brzo i u kojoj količini nikotin dolazi do mlijeka. Znam da je to štetno, zanima me koliko, tj. koje su moguće posljedice za moju bebu.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Dr.Darko Richter

11.10.2002. 16:22

Znate da je štetno, a od mene očekujete da vam ispričam neku priču koju niti nećete razumjeti, pa da se onda tješite kako to možda i nije tako štetno. Štetno je!

Renata

12.10.2002. 00:19

Niste mi dali šansu da razumijem vašu priču, jer je niste ispričali. Da bi čovjek vjerovao u štetnost nečega, morate mu to jasno i glasno reći i argumentirati, a ne se zadržati samo na frazama.
I prije svega, unutar struke trebali bi razjasniti neke stvari, pa bi neonatolozi , kao prvi, trebali progovoriti o tome već u rodilištima, pa nakon toga i pedijatri. Ako je već tako katastrofalno, zauzmite jasan stav i recite majkama koje puše: "Nemojte dojiti ako ne želite prestati pušiti"; a ako nije, onda ih ipak utješite, to je onako ljudski.
Vjerovali ili ne, ima nas mama koje ne bismo pušile da nas je netko jasno upozorio na sve moguće posljedice. I recite, što je u svim tim pričama samo dobra kampanja? Pušenje? Dojenje?
Od Vas, kao liječnika čovjek ne očekuje osudu, već odgovor koji Vi ako ne želite ne morate dati, ali to tako recite.

Dr. Darko Richter

13.10.2002. 14:06

U mlijeko prelaze sve tvari koje u majku dojilju ulaze. Nije štatan samo nikotin, već npr. i ugljični monoksid, kojim gušite i sebe i dijete. Osim samog gušenja, dijete sada udiše i karcinogene tvari, od samog početka života (u duhanskom dimu ima ih vadesetak). Naravno, da se ne ugušite odmah, ali se guše tkiva i ograni, malo po malo, koji bi baš u djeteta trebali zdravog mira da normalno odrastu. Što biste postigli da prestanete dojiti, a nastavite pušiti? Dijete bi nastavilo pasivno udisati više od 20-ak poznatih štetnih tvari iz vaše ciagrete, i to u količini od njamanje 70% onoga što udahnete vi (za usporedbu, odrasli ima 75 kg, a malo dojenče 5 kg). Osim toga, sumnjam da ste počeli pušiti baš nakon poroda, i najveću ste štetu uzrokovali ako ste pušili tijekom trudnoće - tada vaše dijete nije imalo baš ikakve šanse da ne dobiije ono što mu šteti. Nema ništa ljudskog u nekom nepotrebnom poroku koji je štetan za drugoga, ako već niste svjesni da šteti najprije vama, i tu vam apsolutno ne kanim podilaziti, niti je to uloga liječnika. Nemojte se izgovarati na druge, najmanje na liječnike, jer da o štetnosti pušenja ne znate nište, ne biste ovo pitali.