Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


sta je GER -gastroezofagealni refleks?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Elvira

10.10.2002. 18:53

Imam sincica starog dva mjeseca i deset dana . Zadnji put smo bili na kontroli sa 8 tjedana i tada je imao 5.100g/58 cm a iz porodilista je izasao sa 3.400g/52cm . Mozete li mi molim vas reci da li je to dovoljno jer beba veoma cesto gotovo u pravilu poslije podoja kad je spustimo na ledja vraca hranu i to manje ima izgled mlijeka vise je prozirno kao obicna voda . Doktor nam je rekao da bi beba mogla biti i uhranjenija sto nas je rastuzilo jer beba izgleda fino popunjena. Da li je ovo vracanje hrane ozbiljan poremecaj ili samo prolazna faza u razvoju ? I jos bih vas zamolila da mi odgovorite da li je normalno da beba u tom uzrastu gotovo uopce ne spava preko dana vec samo nocu od nekih 9 do 6 uz podoje?
Unaprijed hvala i sve cestitke za sajt.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

11.10.2002. 20:56

Cijenjena gospođo, napredovanje Vašeg djeteta može se smatrati zadovoljavajućim, to više što se ne može gledati samo u tablice, već treba uzeti u obzir i druge momente kao npr. raspoloženje, aktivnost (-kasnije) itd. Tablice su samo okviri za velike varijacije i to ne samo za pojedince, već i za istu osobu u različito vrijeme. To se odnosi i na san. Na Vaše pitanje o vraćanju hrane mogu vam odgovoriti sljedeće: zaista, bljuckanje ili slabo do umjereno povraćanje mlijeka u ranoj dojenačkoj dobi česta je pojava do koje dolazi zbog slabijeg funkcioniranja spoja između jednjaka i želuca. Neposredno po rođenju, naime, nisu sve funkcije zrele, te je potrebno određeno vrijeme (također individualno) za sazrijevanje. Povraćanje koje možete smatrati gotovo "fiziološkim" javlja se u ranoj dojenačkoj dobi, nastaje neposredno nakon obroka i u horizontalnom položaju, ne ometa rast i razvoj djeteta i pokazuje tendenciju spontanom nestanku. Pokušajte dijete držati nakon hranjenja u povišenom položaju; u poneki obrok možete staviti malo rižinih pahuljica radi zgušnjavanja hrane. Međutim, ukoliko se razvije pravo povraćanje uz gubitak na težini ili neke duge komplikacije kao npr. nemir i plač djeteta, kašalj, otežano disanje... morate odmah otići pedijatru. Naime, vraćanje hrane i želučanog sadržaja u jednjak (gastroezofagealni refluks) može biti izražen i u patološkim razmjerima te može biti uzrokom nekih bolesti. Ako ste nemirni, možete se obratiti gastroenterološkoj ambulanti naše klinike, nakon prethodnog dogovora (01 4552 333). Mnogo pozdrava.