Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Doručak


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darija

15.01.2002. 12:14

Poštovani,
majka sam zdrave desetmjesečne djevojčice, ona sad već jede gotovo sve(osim naravno svinjetine i jaja), ali ne znam što bih joj dala za doručak.Prvo vrijeme hranila sam je mliječnim kašicama(Medolino,Frutolino,Hipp mliječne kašice), no bojim se da je to previše jednolično, a i slatko, pa molim za savjet-čime da je hranim ujutro?
Unaprijed hvala i svaka pohvala vašem radu.

prof dr sc Ana Votava-Raić

18.01.2002. 21:17

Štovana i draga gospođo Darija, uzvraćam Vam pohvale i to zbog činjenice da brinete o jelovniku Vašeg djeteta. Naravno, važno je izbjeći jednoličnost prehrane, ali je iznad svega značajno voditi računa o pojedinim namirnicama. Slažem se s Vama; nije dobro uzimati previše šećera, kao ni drugih tvari. Važni su kvaliteta, kvantiteta i ravnoteža. Danas se, naime smatra da masne stanice stvorene u djetinjstvu ostaju u organizmu tijekom cijelog života; pod utjecajem često mukotrpnih dijeta one se "isprazne" (ali ne nestanu), i to u pravilu nakratko i privremeno. Stoga oprez s visoko kaloričnom hranom. Međutim, Vašem djetetu (pretpostavljam da je normalno uhranjeno) za doručak možete pripremiti kravlji sir sa zgnječenom bananom (ili drugim voćem) ili bez nje uz neko pecivo ili sl. Uvijek je dobro došlo mlijeko kojemu možete, po potrebi i za promjenu od vremena do vremena dodati kakao, čokoladu... S mlijekom se mogu pripremiti rižine, zobene, kukuruzne i druge pahljice, griz itd. Djeca obično vole jesti hrenovke, što se djetetu također može ponuditi (adekvatno usitnjeno), ali zaista "za promjenu", odnosno što rjeđe.
Vašem djetetu želim dobar tek, a Vama savjetujem da ne zaboravite da treba jesti raznoliko i umjereno, jer se prehrambene navike stvaraju vrlo rano !