Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


doziranje lijekova


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

06.05.2003. 18:41

poštovani,
pedijatar moje djece je sklon određivati terapiju koja je neprimjerena dobi. On tvrdi da se daju ti lijekovi bez obzira što piše u uputama uz lijek. Radi se npr. o Dimidrilu bebi od 1,5 mjeseci (začepljen nosić) uz antibiotik, zatim Singulair djetetu od 2,5 godine. Kada pročitam upute, vidim da proizvođač piše nešto sasvim drugo. Kome vjerovati? Jesu li upute stavljene uz lijek "zastarjele" ili bi se lijek trebao koristiti kako u njima piše? Uvijek pročitam upute i nije mi svejedno koji lijek će primati moja djeca.
Najljepše zahvaljujem

Dr. Darko Richter

08.05.2003. 14:25

Dosta ovisi i o tome kolika je potencijalna toksičnost pojedinog lijeka. Najbolje bi bilo kada bismo se svi držali točno propisanih uputa. Međutim, tada većina djeca ispod 6 g. života i niti jedna jedina trudnica ne bi mogli dobiti potrebnu terapiju, jer podatci za te skupine jednostavno nedostaju, a ako i postoje, uglavnom je to zahvaljujući dugotrajnoj upotrebi i izostanku znatnijih nuspojava, što se koristi kao argument da se konačno lijek odobri i u tim skupinama bolesnika. U kontkretnom slučaju, mogu vam reći da je Singulair u svijetu registriran u dozi od 4 mg za djecu od 2-5 godina, dok je u nas postupak registracije već nekoliko godina "blokiran" kod mjerodavnih insitutcija. Postoji Singulair Junior od 5 mg za djecu od 6-14 godina, a kako je lijek praktički netoksičan, neki ga daju i ranije. Dimidril može uzrokovati prekomjernu pospanost i ne bih se usudio davati ga malom dojenčetu bez prijeke potrebe. No, sve u svemu, svaki od nas liječnika je najmirniji ako daje lijek u okviru registriranih indikacija i kontraindikacija. Ostalo bi trebalo prepustiti javnosti i pacijentima, pa neka pitaju mjerodavne zašto nema određenih lijekova za određene indikacije ili skupine bolesnika. Ovako ispada da pacijenti čine uslugu liječniku kada piju neki lijek i s time su izgleda svi zadovoljni, jer, ako izbije neki problem, onda se na rkiž pribija taj liječnik, a ne nitko drugi. Pogledajte, npr., od koje su dobi registrirani lijekovi za snižavanje povišene temperature, pa ćete vidjeti da ne bismo smjeli njima liječiti niti jedno dijete mlađe od 6 mjeseci. Tko je za takvo stanje odgovoran? - ja vam odgovorno tvrdim: najmanje liječnik u primarnoj zaštiti. Biste li mu postavili isto pitanje i u tom slučaju?