Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Neurodermatitis, alergija, astma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lidija

05.05.2003. 14:40

Dijete od 4 godine ima nerodermatitits od 2. mj. života. Potvrđene su alergije na hranu (mlijeko, meso, čokolada, ribe, orasi, jaja), grinje, prašinu, perje, dlake prije dvije godine. Prije mjesec dana ponovili smo testiranje na Šalati. Alergije na hranu su se izgubile, ostala je samo alergija na ribu. Nađena je alergija na metale krom i nikale, te na neke spojeve (ne znam im naziv) koje se nalaze u dimu i drvenom pepelu, zatim koji se nalaze u svim kozmetičkim proizvodima i topočkim lijekovima. Alergija na grinje također je ostala. Ne pokazuje se alergija na polen. Dijete je imalo nekoliko asmatičnih napada, a posljednji je bio prije 2 tjedna. Taj je bio izuzetno težak, dijete je dobivalo kisik tri dana, aminophilyn venozno, subtamol, 1X adrenalin, klavocin venozno, flixotide 2X udisaj - na to sve nije bilo nikakve reakcije nego tek za 2 dana što je bilo užasno za gledati. Sada dobiva terapiju flixotidom, rečeno nam je da će to trebati nastaviti i do godinu dana. Izbjegavamo alergene koliko god je to moguće (nemamo zavjese, tepihe ni tapecirani namještaj, dijete jede plastičnim priborom, ne nosi nakit, ne boravi u zadimljenim prostorijama). Posjetili smo i homeopatskog liječnika, što nije dalo rezultata. Probali smo i akupunkturom i nako noga je izgledalo da se stanje smirilo. To je potrajalo nešto više od mjesec dana a zatim je usljedio ovaj posljednji napad. Inače, dijete nema aspiratornih problema u svakodnevnim aktivnostima. Bronhitis se javlja 2-3 puta godišnje, bez najave i odmah se pretvara u jači ili slabiji asmatični napad. Što još možemo učiniti?

Dr. Darko Richter

06.05.2003. 10:26

Jako ste dobro sve opisali. Dijete, dakle, ima neurodermitis s nutritivnom alergijom te astmu s aeroalergenskom preosjetljivošću. Međutim, čim navodite alergije na metale i druge neke spojeve, dim i sl., vidim da baš niste bili kod iskusnog dječjeg alergologa. Iz toga slijede i neke nedoumice u mjerema liječenja, a koje, sudeći po vašem tonu i potrazi za pmoći alternativne medicine, nisu baš dale najbolje rezultate. Poduzete su mjere inače dobre, no pitanje je kako se i u kojim dozama provode (tehnika inhalacije Flixotida? doza Flixotida? mjere ekspozicijske profilakse - antialergijska posteljina?). Mislim da biste jednom jedinom posjetom, pregledom i razgovorom mogli sve riješiti "jednim udarcem". Stojim vam na raspolaganju u bolnici Srebrnjak u Zagrebu.

Lidija

08.05.2003. 13:22

Flixotide dobiva bebyhalerom, jedan udisaj 2X dnevno - doza 50. Alergije na metale i spojeve dokazane su na Šalati - alergološka ambulanta, samo te nalaze trenutno nemam kod sebe pa ne znam njihov točan naziv. Inače smo iz Čakovca. Razgovarat ću sa svojom liječnicom o vašoj ponudi. Zahvaljujem se.