Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


što kada ne curi nos?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

petra

18.02.2003. 11:02

Poštovani,
lijepo Vas molim za savjet iako možda radim od buhe slona.
Majka sam dvoipogodišnjaka kojem se vrlo često "slijeva" sekret u grlo, umjesto da mu curi nos. Pedijatrica nam tada prepiše Prospan, ali zadnji put to nije djelovalo i dječak je nakon dvije bočice Prospana(u toku terapije) dobio teški bronhitis, tako da smo išli na svakodnevne inhalacije Ventolanom, i popio je dvije bočice Zinata (ne smije primiti penicilin,zbog moje alergije na taj lijek).Bilo je užasno, jer se sav "ispunio" "šlajnom" kog nije mogao isklašljati, niti ispuhati na nos, a nije ni povraćao.
Nakon liječenja stanje je bilo u redu oko dva tjedna. Sada mu ponovno "čujem" kako se slijeva u grlo i povremeno, nakon buđenja kašlje suho( u jutro). Pedijatrica kaže da moramo pričekati da se bolest ili razvije ili prestane jer ne može stalno biti na sirupu, što je i meni jasno, ali zanima me postoje li neki prirodni lijekovi i koliko se preporučaju? Što je sa sirupima od napr. trputca, islandskog lišaja i sl.
Ima li to kakvog efekta u prevenciji, odnosno može li se nećim izazvati kihanje ili šmrcanje na nos?


Unaprijed zahvalna.

Dr. Darko Richter

18.02.2003. 20:44

Sto posto se slažem s vašom pedijatricom, a kojekakvi sirupi koje spominjete i tzv. "prirodni" lijekovi još uvijek su obična bajanja. Možda netko jednog dana i izmisli neki djelotvorni prirodni lijek, ali to će biti jako teško: naime, skoro svi lijekovi koji su po toj logici "neprirodni", a medicina i zakon priznaje ih lijekovima, potječu od pravih pravcatih prirodnih tvari ili se sintetiziraju po obrascu prirodog kemijskog spoja. O "prirodnim" lijekovima pričaju oni koji vam prodaju rog za svijeću. Svi "službeni" i "neprirodni" lijekovi prošli su sito i rešeto prije no što su pušteni u promet, pa se unaprijed znaju njihove dobre i loše strane. Zašto vi a priori mislite da ti "prirodni" lijekovi ne mogu imati nikakvih nuspojava? Vjerojatno se svatko mora opeći sam, pa da se riješi navike da s neobjašnjivim nepovjerenjem sluša službenu medicinu, i s isto tako neobjašnjivim povjerenjem prihvaća "prirodno" vračtvo.