Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dugotrajan i sluzast proljev


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mofo2

19.05.2008. 18:00

Poštovani,
Obraćam Vam se za pomoć budući da naš šestomjesečni sin već mjesec dana ima proljevastu i sluzastu stolicu. Naime, sa navršenim petim mjesecom života pojavile su se u početku vrlo česte proljevaste stolice (7-8 puta u prvom tjednu) koje su se kasnije malo prorijedile (3-4 dnevno) i najčešće su izrazito sluzaste. Naglašavam da je beba isključivo dojena te da smo tek unazad nekoliko dana sa navršenim šestim mjesecom započeli sa dohranom (jabuka).
Budući smo i sa starijom curicom imali problema sa učestalim proljevom i krvi u stolici, te da smo preciznu dijagnozu (nakon što je u Rijeci postojala sumnja i bespotrebno smo liječili amebe) ustanovili tek u bolnici Srebrenjak (a radilo se o alergiji na mlijeko i lješnjake) supruga je poučena iskutstvom vrlo rano započela sa eliminacijskom dijetom.
U početku smo sumnjali na bakteriološke probleme ali po izvršenoj pretrazi nalazi su bili uredni. Potom smo izvršili alergološko testiranje na kojem je ustanovljena alergija na kravlje mlijeko, jaja i kikiriki.
Napominjem kako je bebi istovremeno dijagnosticiran i tipičan atopijski dermatitis te da po preporuci pedijatra koristimo različite kupke (trixera i sl.) i kreme te mu dajemo Fenistil.
Nažalost, niti nakon dva tjedna izbjegavanja svih rizičnih alergena situacija nije znatno bolja. Sin je u mjesec dana dobio svega 300 grama. Pokušali smo i sa uvođenjem Alfarea ali ne prihvaća ga. Na koncu počeli smo sumnjati i na fenistil pa mu smo ga pred dva dana prestali davati, a bojimo se i eventualne preosjetljivosti na gluten koju je navodno vrlo teško ustanoviti.
Sukladno navedenome molim Vas za mišljenje i savjet.
Unaprijed se zahvaljujem.


Darko Richter, dr. med.

19.05.2008. 23:59

Iz vašeg pitanja nije jasno da li alergiju na mlijeko, jaja i kikiriki ima samo kći, ili je to već dokazano u u sina, za kojega pitate. Ako jest, stvar je jasna. Ako nije, treba učiniti alergološku obradu. A nije mi jasno niti to, da li mali, ili mala, ima atopijski deramtitis.

mofo2

20.05.2008. 10:05

Poštovani,
Ispričavam se ako sam bio nejasan, ali kćerku sam spomenuo samo kako bih ukazao da smo poučeni njezinom dijagnozom (alergija na mlijeko i lješnjak) i pri pojavljivanju prvih smetnji kod sina izvršili alergo test koji je bio pozitivan na mlijeko, jaja i kikiriki, a supruga je iz prehrane izbacila sve "rizične" proizvode.
Sin također ima probleme sa atopijskim dermatitisom i propisan mu je fenistil.
Ono što nas najviše brine je, da uprkos poduzetim mjerama i izuzetnom trudu supruge koja je već dva tjedna gotovo isključivo na palenti i sličnim proizvodima sin koji je dojeno dijete (tek nekoliko dana mu za dohranu dajemo i kašicu od jabuke) i dalje ima proljevastu sluzastu stolicu i ne dobiva dovoljno na težini.
Možda malo paničimo ali očekivali smo da bi se nakon dva tjedna "čišćenja" tj. izbjegavanja alergena stolica trebala normalizirati. Međutim kako problemi sa proljevom traju već tridesetak dana i nakon poduzetih mjera još uvijek postoje razmišljamo radi li se možda o preosjetljivosti na gluten, zanima nas može li Fenistil imati neke veze sa tim, ili bi trebali obaviti daljnje gastro pretrage.
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

20.05.2008. 19:55

Nisam ja siguran u tu dijagnozu alergije. Pitanje je, ne da li je ijma, nego koliko. Ako je 0 ili 1+, onda je praktički nema. Ako je više, tj. od 2+ do 4+ ili 6+ (IgE iz krvi) onda je ima i onda mama može na eliminacijsku dijetu. Međutim, čini mi se pametnijim da dijete dobije hidrolizat proteina, npr. Alfare ili Pregomin, uz ostalu urednu prehranu samo bez jaja i ikikrikija), a mama ne mora na dijetu. Fenistil tu nema nikakve bitne uloge.
No, pitanje svih pitanja jest: koliko je on točno alergičan na kr. mlijeko, bjelanjak jajeta i kikiriki?