Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dugotrajna separacijska anksioznost kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lahorka

11.04.2019. 21:15

Postovani, imam djevojcicu staru 8 mjeseci koja vec 4 mjeseca ne dozvoljava nikome osim meni i tati da je primimo. Ukoliko ju bilo tko drugi pokusa uzeti u ruke (iako su to sve poznate osobe koje vidja cesto) ona automatski reagira jakim placem i tada ju jedino ja kao mama mogu utjesiti. S obzirom da za 4 mj. moram natrag na posao, zanima me vase misljenje da li da ju pokusam svako malo ostaviti sa bakom recimo na kratko ili da jednostavno cekam da vrijeme ucini svoje. Cijela ova situacija rezultira time da ne idem bas nikud bez nje bojeci se njene reakcije.. Hvala unaprijed

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.04.2019. 12:40

Dakle u Vašoj kući se zna tko je gazda (rica ) happy) Očigledno je djevojčiva vrlo temperamentna i burno iskazuje negodovanje. Očito je da ima visoku razinu emocionalne inteligencije jer uspješno postiže sve što želi. No to je iznimno zahtjevno s roditeljske strane i polako se trebaju postavljati granice. Odvajanje u ovoj dobi nije baš preporučljivo pa krenite s time da kada ovako žestoko protestira da ne reagirate, ne nagrađujte njezinu ljutnju i žestoki temperament. Kada je dobra i ponaša se sukladno Vašim standardima tada budite topli i pristupačni, no kada neopravdano protestira malo se distancirajte, suzbijte reakciju koja je topla. Njome šaljete poruku: Da u pravu si, mama će te utješiti i potom slijedi sva ljepota ovoga svijeta - zagrljaj, poljipci, tepanje ... Nekako ne vidim motiv zašto bi dijete promijenilo svoje ponašanje happy) Viđao sam situacija kada djete počne plakati kada god se djed pojavi u kući. Slijedi majčina utjeha a siroti djed mjesecima ne može pristupiti unučici. Ovo su obrasci koje treba ignorirati, destimulirti na svaki mogući način. Nema straha da će se dijete osjetiti zanemareno ako ne dobije utjehu u ovim situacijama (ispadima bijesa). Za dijete je važno da dobije neodgodivu utjehu kada se osjeti ugroženim (kada bude izložen visokoj razini stresa - jaki strah, nenadana bol i sl.). Vremenom će potrošiti Vaše emocionalne rezerve - one nisu neograničene, promijenit ćete svoje ponašanje i kao odgovor na to možete očekivati još više sličnih ispada, raznim povodima - vjerujte ima ih puno.