Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dva pitanja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ina

03.11.2002. 15:07

Molim Vas da mi odgovorite da li je maloj bebi (4 mj.) potrebno čistiti dublje unutrašnjost uha (primjećujem žute naslage a bojim se štapić gurnuti dublje u uho) i do kada je normalno da djete gleda 'ukriž'!
Hvala!

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

03.11.2002. 19:15

Štovana gospođo, ne mogu točno procijeniti (a vjerojatno ni Vi) kolika je količina žutih naslaga u vanjskom uhu. Naime, vjerojatno se radi o cerumenu koji se čišćenjem, tj. sa štapićem može gurnuti dublje u uho i začepiti zvukovod. Stoga bi bilo dobro da uho očiste u ambulanti. Štapićem treba čistiti samo vanjsko uho (zaista postoji opasnost od raznih oštećenja, od kojih je najteže oštećenje bubnjića), ali se preporuka ne može izaziti u milimetrima.
Odgovor na Vaše drugo pitanje, također nije jednostavan. Zaista, u dojenačkom (osobito ranom) periodu postoji tzv. fiziološki strabizam, koji je, pojednostavljeno uzevši, posljedica stanovite opće hipotonije mišića u to doba; hipotonijom su zahvaćeni i mišići koji kontroliraju pokrete oka. Vrijeme sazrijevanja ovih pokreta je individualno, a dijelom ovisno i o jačini prethodne hipotonije. Međutim, strabizam može biti posljedica i brojnih drugih stanja. Jedna od najčešćih greški je greška vida (kratkovidnost ili dalekovidnost). Danas postoje mogućnosti da se etiologija strabizma utvrdi rano i da se postupi prema situaciji. Stoga, u strabološku ambulantu možete krenuti već u drugoj godini života, naročito ako se strabizam pojačava. Pozdrav.