Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


opstipacija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sonja

04.11.2002. 08:48

Poštovani,
majka sam dvogodišnjaka, koji je nakon rođenja dobio žuticu, te je adekvatno liječen u rodilištu.Nakon mjesec dana života, učestalih posjeta hitnim službama i gastroenterologu,radi čestih povraćanja i slabog dobivanja na težini,na moje inzistiranje vađen je bilirubin, jer je dijete bilo žuto, i uzet je uzorak mog mlijeka,te ustanovljeno da dijete ima i dalje žuticu,kao i ja u mlijeku(moj rezus faktor je +).Nije bilo hospitalizacije.Dijete sam počela tada hraniti Pre-hippom.Od tada, pa do danas moje dijete ima problema sa zatvorom, unatoč pravilnoj prehrani,uskraćivanja slatkiša, čokolade i svega što bi moglo potencirati zatvor.Postoje periodi kada je sve u redu,i onda se iznenada dogodi (bez promjena u prehrani ili vrsti napitaka)da stolica izostane dva dana i tada počinju muke.I uz čepić se dijete preznojava (hladan znoj), trese, jako plače i trbuh se napne i postane tvrd i otečen. stolica je nakon toga zgrudana i tvrda, te vrlo neugodnog mirisa.Nakon takvih stolica on odbija nonu i ponovo se vraćamo u pelene, jer sam pogled na nonu izaziva plač i vrisak.. Pedijatar tome ne pridaje velike važnosti i kaže da će se to s vremenom smiriti.Ja se pitam nije li to posljedica produženog trajanja žutice i hoće li se to smiriti? Postoji li još nešto čime bi se djetetu moglo olakšati? Hvala!

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

04.11.2002. 19:17

Cijenjena gospođo, nije vjerojatno da je prolongirana novorođenačka žutica uzrokom sadašnjim neprilikama, ali je moguće da porijeklo treba tražiti i/ili u nekim pogreškama u ophođenju s djetetom (pretpostavljam da se situacija donekle popravlja kad je dijete u pelenama). Inače, izostanak stolice tijekom dva dana ne znači i opstipaciju, ali, naravno, tvrda stolica uz bolove u pražnjenju su neprilika koja - ako dugo traje - može dovesti do opstipacije. Pokušajte djetetu davati suho voće (šljive, smokve, marelice...) uz vodu u kojoj je voće odstajalo. Ponekad pomaže mineralna voda, a u tvrdokornim slučajevima (u koje se ne ubraja Vaše dijete) koristan je Portalak, prema uputama koje su navedene. Za sada nema naznaka da se radi o ozbiljnijem poremećaju. Srdačan pozdrav.