Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


E.coli


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marijana

01.01.2002. 23:55

Postovani doktore,
molila bih malo vise informacija o nacinu lijecenja tj. na koji nacin se moze izlijeciti E. coli. Naime procitala sam sve dosadasnje poruke vezane na tu temu, no s obzirom da mi dijete (5 godina, djevojcica) unazad tri mjeseca ima s tim problema, jako sam zabrinuta. Pocetkom 10. mj. dijagnosticirana joj je po prvi puta E. coli vise od 10 na petu. Lijecena je sa injekcijama Gentamicina, te nakon toga sirup Sinersul nakon cega je nalaz urina bio uredan. Prije tjedan dana su se ponovno pojavili isti simptomi kao i prvi put (pecenje, mokrenje po noci, mokraca neugodnog mirisa i sl.) no obzirom da nismo jos prekontrolirali urin , postoji samo moja pretpostavka da se ponovno javila ta bakterija. Kontrolu urina na Šalati, s obzirom na ove praznike, cemo obaviti ovih dana. Jos je vazno napomenuti da joj je 1999.g. dijagnosticiran refluks 2. stupnja. Terapija je bila samo profilaksa Furadantin + Sinersul , nakon cega su 2000. nalazi bili uredni tj. refluksa vise nije bilo. Sada me jos zanima da li postoji mogucnost da se refluks ponovi-vrati i da li je po pitanju toga potrebno ponoviti neke i koje pretrage, te na koji nacin se moze izlijeciti E. coli. Unaprijed hvala na vasem trudu i vasem odgovoru.

prof dr sc Ana Votava-Raić

03.01.2002. 20:13

Štovana gospođo Marijana, iz Vaših se pitanja vrlo jasno razabire zabrinutost, čiju će opravdanost, nadam se riješiti posjeta i kontrola Nefrološkoj ambulanti naše Klinike za pedijatriju na Šalati. Na temelju kompletnog nalaza mokraće, a u kombinaciji s prethodnim urinskim, rtg i drugim nalazima, uz tijek bolesti, odlučit će nefrolog o ponavljanju nekih pretraga i/ili dopunskoj "obradi".
Tek za Vaše "kakvo, takvo" umirenje mogu Vam reći da infekcije mokraćnog sustava spadaju u najčešće bolesti čovječanstva. Učestalo se javljaju već i u djece, osobito ženskog spola. Razlozi su tome višestruki, kao npr. anatomski, anomalije (npr. cisto-ureteralni refluks), imunološki, boravak u pelenama u dojenčadi i male djece i brojni drugi. Liječenje svake upale važno je ne samo radi nestanka kliničkih simptoma bolesti, već i zbog spriječavanja eventualnih komplikacija/posljedica akutnih stanja. Stoga Vam još jednom savjetujem pregled i kontrolu u Nefrološkoj ambulanti u koju ste naručeni ovih dana, ako sam Vas pravilno shvatila. Ako Vam nešto "zapne", molim Vas, obratite mi se osobno (01 4552 333, kućni 325). Srdačno Vas pozdravljam !