Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


FSME


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sonja

04.01.2002. 21:11

Poštovani,
majka sam 3,5 god. djevojčice. Uredno je do sada cjepljena, Do 2 god. života nije bila previše bolesna (1-2 prehlade). 16.3.2000. cjepljena je prvi put protiv FSME, drugo cjepivo primila je 16.04. iste godine, a treću dozu primila je 23.5.2000. Danas na redovnom cjepljenju pri \"novoj\" pedijatrici slučajno smo uvidom u karton cjepljenja otkrili \"pogrešku\" prijašnje pedijatrice. Ne samo da je dijete u 3 mjeseca primilo 3 doze nego je pri zadnjem cjepljenju u istom danu cjepljena i PNEUMOM 23. Da li je moja pogreška što kao roditelj nisam dovoljno educirana da sam mogla reagirati i PODUČITI dotičnu da se treće cjepivo daje u razmaku od 9-12 mjeseci? Može li ovaj slučaj biti uzrok učestalim bolestima moje kćerke koje su nakon toga zaredale (prosječno svakih 4-5 tjedana završili bismo na nekom antibiotiku, a ja sam to pripisivala polasku djeteta u dječji kolektiv i njezinom slabom imunitetu?)
Napominjem da je djete normalnog rasta, uvijek je imala dobar apetit i raznovrsno se hrani, dapače posebno se vodi briga o njezinoj prehrani. Možemo li reći da je indirektno to cjepivo dano u prekratkom roku prouzročilo pad imuniteta?
U očekivanju Vašeg skorog odgovora. srdačno Vas pozdravljam
Sonja

Dr. Darko Richter

05.01.2002. 18:27

Za cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa postoji uobičajena shema, za koju znate i sami da se završava trećom injekcijom, 9-12 mj. poslije prve dvije, ali postoji i ubrzana: prve dvije injekcije u roku od 2 tjedna, potom treća za 3 mjeseca. Ubrzana shema primjenjujje se ako dijete mora dobiti brzu zaštitu, npr. počinje se cijepiti u siječnju, veljači ili ožujku, a znamo da su krpeljni ugrizi najčešći malo iza toga, u kasno proljeće. Prema tome, može se cijepiti sa sve tri injekcije u roku od 3 mjeseca, s time da razmak između prve i druge ne smije biti manji od 14 dana, pa je u redu i to što je vaša kći dobila sve u razmaku od 1 mj. Ona se može smatrati zaštićenom barem nekoliko godina od završetka cijepljenja. Ako nije imala neposrednih nuspojava od cijepljenja (bolnost i otok na mjestu injekcije tijekom 1-2 dana, temperatura unutar 24 sata), onda je cijepljenje proteklo uredno. Tegobe koje u djeteta sada opisujete nemaju veze niti s FSME niti kojim drugim cjepivom, već najvjerojatnije s izloženošću klicama druge djece u vrtiću. Još bih htio dodati da primjena FSME i Pneumo 23 u istom danu nije kontraindicirana (mogu se dati istovremeno bez povećanog rizika nuspojava ili rizika slabijeg imunog odgovora).