Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


eozinofili, reaktivni limfociti, limfni čvorovi, IgA, jetra


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Neshvacena

17.05.2019. 21:40

Molim Vas pomoć? Moje dijete od 5 godina ima dugo povećane limfne čvorove vrata, trbuha i prepona, a male kuglice duboko u pazuhu. To dugo traje više do godinu dana. Imao je niz pretraga, uzv-a, punkcija i biopsiju i nalazi uvijek govore o hiperplaziji, ali nigdje se ne pokazuje točan uzrok. Biopsija je pokazala vidok proliferativni indeks pa je učinjena pretraga za ALPS, rezultati su neznatno povišeni. UZV su čvorovi heterogeni.
Sve vrijeme ima povišene eozinofilne granulocite, snižen IgA (ispod osjetljivosti testa) i reaktivne limfocite 4-8%.
Noću se znoji, a osim toga djeluje zdravo, urednog je rasta i razvoja iako je kao beba imao prolazni zastoj u razvoju kada je upućen endokrinologu, ali kako je nakon nekog perioda razvoja nastavio s rastom, nije više pod nadzorom endokrinologa.
Alergologu je bio u ranoj dobi, nisu utvrđene posebne alergije iako ima atopijski dermatitis, zimi znatno izraženiji nego ljeti.
Nema česte upale grla ili uha, imao je opstruktivne bronhitise u dojenačkoj dobi vrlo često,a li sada već više godina nema. Imao je upalu pluća prije nekoliko godina.
Ima uredne virološke pretrage u više navrata, nisu mu rađene pretrage na parazite.
Crvena krvna slika je uredna, kao i feritin, LD i jetrene probe iako je jetra palpabilno povećana.
Trebamo li se brinuti?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.05.2019. 23:50

Puno ste toga napisali, očigledno da o djetetu treba pojačano brinuti. No ništa od navedenog ne upućuje na potrebu za strahom.