Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Povišena relativna gustoća - pretrage urina


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Vladimira2907

16.05.2019. 12:55

Poštovani doktore Jovančević, dijete (uskoro 7 godina) obavilo je sistematski pregled uoči upisa u 1. razred. Pretrage krvi su uredne, a pretragom urina ustanovljena je povišena relativna gustoća - 1.025 kg/L. Ostali rezultati pretrage urina su u redu. Zbog povišene navedene vrijednosti, školska liječnica nije htjela cijepiti dijete.
Može li razlog te povišena vrijednost biti pretilost djeteta (školska liječnica napomenula je da bi trebao imati 5-8 kg manje) ili eventualno blaga prehlada (bez temperature)?
Trebamo li sada obaviti još neke pretrage i, ako da, koje?
Dijete do sada nije imalo nikakvih problema, tj. nikada nije bio bolestan (ne računajući blage viroze).
Unaprijed puno hvala na odgovoru!

Vladimira2907

16.05.2019. 20:50

Oprostite, nastavno na prethodni mail, školska liječnica koja radi u drugoj smjeni, detaljno je pregledala nalaz urina i krvi. Rečeno mi je da se, unatoč g. n. vrijednosti gustoće urina dijete bez problema smije cijepiti. Ostale vrijednosti su u redu. Smijem li Vas pitati što je razlog toj povišenoj vrijednosti ako je sve ostalo u redu? Također, u nekim člancima pronašla sam podatak da je gornja vrijednost za djecu u dobi od 7-8 godina 1.022, a u laboratorijskom nalazu kao gornja vrijednost navodi se 1,006 (nije navedena dob djeteta). Hvala Vam puno unaprijed!

Vladimira2907

16.05.2019. 20:55

Oprostite, samo da dodam da mi je naknadno druga skolska lijecnica rekla (nakon sto je pregledala nalaze krvi i urina) da se dijete moze cijepiti.
Molim Vas samo za jednu info. Zasto u nalazu stoji da je gornja vrijednost 1,006 bez navođenja dobi? U nekim clancima na temu rel.gustoce urina nasla sam podatak da isto ovisi o dobi i da je za dob 7-8 godina gornja granica 1,022. Hvala puno!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.05.2019. 23:50

Nalaz ukazuje da je mokraća u tom trenutku bila koncentrirana što se viđa kada organizam štedi tekućinu (nedostatan unos tekućine, žeđ, vrućine, znojenje). To govori da su bubrezi u dobroj funkciji i da dobro reguliraju stanje hidriranosti organizma. Nema bolesti bubrega koja ide s koncentriranim urinom. Dijete se može cijepiti. Kontrola urina nije potrebna. Višak težine može biti povezan s time ako se zbog nje pojačano znoji.