Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


fibrozna displazija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

katarina_zagreb

21.02.2008. 18:35

Poštovani liječniče!

Javljam vam se s molbom za pojašnjenje dijagnoze FIBROZNE DISPLAZIJE.

zahvaljujem i nadam se odgovoru

Darko Richter, dr. med.

21.02.2008. 22:20

Fibrozna displazija je bolest kostiju, nutrašnji spongiozni dio kosti pretvara u fibrozno (vezivno) tkivo. Kosti se deformiraju, bole, i slabije su otporne na frakture. Može se raditi o jednom mjestu (monostotska forma), ili više žarišta (poliostotska forma), ili može biti kombinirana s endokrinim (preuranjeni pubertet) i kožnim (fleke bijele kave) promjenama (McCune Albrightov sindrom). Uglavnom pogađa kosti glave, rebra, nadlaktice, zdjelice, bedra i goljeničnu kost, a manje kralješke. Smatra se da je bolest genska, ali ne i nasljedna, tj. radi se o somatskoj mutaciji jednog gena koji sudjeluje u metaboličkim procesima kostiju, no etiologija nije riješena. U svakom slučaju, pojavljuje se u dječjoj dobi, obično postaje vidljivom oko dobi 3-15 godina. Tko god vam je postavio ovu dijagnozu, nije vas otpravio s njom kao sa zadnjim riječima. Ne znam što bih vam mogao o tome dodatno reći. Evo vam jedan link: http://www.mayoclinic.com/health/fibrous-dysplasia/DS00991/DSECTION=1.

katarina_zagreb

28.02.2008. 12:15

hvala Vam doktore.Još samo jedno pitanje.Dal se ta fibrozna displazija nekako može liječiti?
kako izgledaju najtipičniji oblici displazije?

Darko Richter, dr. med.

28.02.2008. 14:55

Uglavnom se daju bisfosfonati, lijekovi koji su registrirani i u Hrvatskoj i nalaze se na listi Hrv. zavoda za zdravstveno osiguranje. Kirurški se intervenira kod većih malformacija ili izobličenja (jer, česte su primjene na glavi), kada tumorozno vezivo komprimira okolne strukture, ili kod patoloških fraktura. Kako izgleda: ovisi o lokalizaciji i o tome koliko to vezivo buja. Utipkajte u Google "fibrous dysplasia", kliknite na "slike" ili "images" i dobit ćete na stotine i tisuće slika.

tin@22

08.03.2011. 18:00

Poštovani,
meni je također utvrđena fibrozna displazija kako piše najvjerojatnije monostotskog tipa. MSCT kranijuma pokazuje lijevo parijetalno ekspanzivnu leziju veličine 50x19mm, koja je inhomogene nezrele koštane strukture i maglušavog morfološkog izlgeda poput mliječnog stakla sa pretežnim zahvaćanjem diploe i tabule eksterne. Mene zanjima da li se to također liječi samo bisfosfonatima ili će trebati i operacija i kakva? Također me zanjima da li to uzrokuje tako velike glavobolje jer već 6 godina patim od velikih glavobolja s kojima se budim i traju cijeli dan ili to ne uzrokuje glavobolje? I ako ne uzrokuje glavobolje da li onda sinusi mogu prouzročiti tako veliku glavobolju i čak sam primijetila da sam počela užasno sporo pamtiti i počela sam teško govoriti, riječi su mi se počele jako zapetljavati? Ponekad mi ni 2 ibrufena 600mg ne pomažu. Sada su mi tek otkrili da imam i kroničnu upalu sinusa na frontalnom dijelu to jest službeno je potvrđeno iako neznam zašto tek sada, kad sam prije 6 godina i do sad radila snimke sinusa uvijek su bili upaljeni ali se ništa nije poduzimalo osim što su mi davali antibiotike po kojima mi nije prolazila upala to jest možda se malo smanjila ali se ubrzo vratila. I sad sam opet dobila antibiotike i sprej za nos ali nije mi ništa bolje, baš suprotno budim se zadnjih tjedana sa užasnim glavoboljama i traju po cijele dane i bila sam na kontroli i ništa mi dalje doktori nije dao niti me uputio. Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru!
Srdačan pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

09.03.2011. 22:35

Ako je bibrozna displazija, zapšto bi odgovor bio drugačiji od onoga gore.
Inače, ja se time baš i ne bavim, pogotovo ne u odraslih, pa se vi lijepo javite svojem liječniku, a mene pustite da se bavim onom zbog čega sam tu.