Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Fimoza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

www

11.04.2015. 19:00


Poštovani,

imamo dečkića 4.g. Pokušavali smo mu sami prevući kožicu ns spolovilu, no ne ide do kraja i nismo željeli sami dalje. Dobili smo uputnicu od naše pedijatrice za urologiju da mu se prevuće kožica. Možete li mi reći koliko je taj postupak bolan za dijete? Koliko treba da se taj dio oporavi ako je iziritiran?

Pozdrav iz Bjelovara

www

18.04.2015. 11:15


Poštovani da nadopunim prijašnji post, zbog prevlačenja kožice. Dečkić je 4 g. kožica mu se da presvući do trećine, dalje neide, sljepljeno je. Kožica je dosta dugačka i tanka. Može li se fimoza rješiti nekako a da se ne obrezuje?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.04.2015. 15:15

Nema potrebe kirurški intervenirati ako dijete nema nikakvih smetnji. U većini slučajeva sve opisano nestane do navršenih 5 godina.

Andreag

10.12.2020. 23:45

Postovani,
Djecaku (godinu i 7 mjeseci) je otekao pišo prije 5 dana i morali smo ne hitnu kirurgiju da mu to ociste. Kada smo dosli, prvo su pokusali prevuci, nije islo, pa su zvali djecjeg kirurga koji mu je stavio nekakav anestetik, i rekao da se vratimo za 30 minuta. Kad smo se vratili drzali smo dijete, oni su mu to ocistili, a on je vristao u bolovima. Jos uvijek mu je bio natecen, i kad je mokrio izlazilo bi malo gnoja, i iduca dva dana ga je bolilo dok je mokrio. Nakon dva dana smo trebali na kontrolu kod pedijatrice, no kako smo u samoizolaciji nismo mogli. Ona je rekla da samo pokusamo u kupkama kamilice prevuci koliko ide. Ne moze se niti malo prevuci, isto kao i prije.
Dijete je pocelo ponovno mokriti u hlace, iako vec 3 mjeseca normalno kaze kada mora ici, a vise ne voli ni kupanje zbog nasih pokusaja prevlacenja. Bojim se da smo mu napravili traumu. Mozemo li to ostaviti jos neko vrijeme da zaboravi? Sto da radimo?
Hvala na odgovoru!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.01.2021. 20:05

Nasilnim prevlačenjem se ozljeđuje kožica i posljedično se javljaju napukline, crvenilo i bol. Po smirenju upale stvara se ožiljkasto tkivo i elastičnost kože postaje još manja. U ovoj situaciji se preporuča povući kožicu koliko ide bez znakova bolnosti (ne bi smjela pocrveniti niti popucati) i vršak kožice, na mjestu gdje je uska (tijesna) tanko namazati kortikosteroidnom masti ii kremom, u tankom sloju, 2x na dan kroz tjedan dana a potom još 3 tjedna samo navečer. Za navedenu kremu/mast trebat će Vam recept.

Mihael15

06.01.2024. 01:30

Poštovani,
Imam 16 godina i imam problem , ne mogu provuci kozicu preko glavica ni kad mi je penis u normalnom stanju ni kad mi je u erekciji , mogu nesto malo provuc al onda zasteka i nejde dalje pocinje boliti, tad stanem, kad mastrubiram sve je normalno . Trebam li se brinuti hoce li mi pomoci neke kreme ili moram na operaciju i ne znam kako da odem kod doktora neugodno mi je rec roditeljima.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.01.2024. 12:45

Nema razloga da ti bude neuogodno, tko će ti biti podrška ako ne roditelji? Treba obaviti pregled, u blaže izraženim stanjima može se riještiti kortikosteroidnom kremom (duljim mazanjem kožice ona se razmekša i postane elastična) a u težim se rješava operacijom. U svakom slučaju problem neće nestati - treba ga rješavati.