Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Poviseni AST kod djetetaaa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Minamina1234

08.12.2023. 11:30

Poštovani. Imam bebu staru 14 mjeseci. Cijepila se MMR vakcinom i dobije osip. Pedijatrica nas uputila na vadjenje krvi' ono sto me zabrinulo da je AST malo povisen. AST 46 ref vrijednost 11/37
AlT je uredu.
Crp 9,9. Medjutim nije puno obracala paznju na to. Zanima me dal moze biti opasno s obzirom da je nesto blago poviseno ? Rekla nam je samo da su viroze u punom jeku i da za nju to nije previse poviseno i da nemamo razloga za brigu. Zanima me vase misljenje ? Hvala vam unaprijed

Minamina1234

12.12.2023. 10:20

Izvinjavam se doktore. Jos samo da kazem da je curica jako tesko podnijela vakcinu, pila je i paracetamol sirup 6 dana 4 puta dnevno. 6 dan vakcine dobije taj osip. I eto AST je povisen samo za 9. Znaci granica je 11/37, kod moje djevojcice je 46 ALT potpno uredan. Pedijatrica sa 32 godina iskustva rekla je da nemamo razloga za brigu, da to uopce nisu visoke vrijednosti i da se slobodno opustimo. Ali mi smo insistirali da ponovimo nalaze naredni mjesec. Doktore molim vas i za vas odgovor, da li imam razloga za brigu iako sam vec danima uspanicena zbog toga. I da li je moguce da se zbog vakcine mogao povecati ? Hvala vam mnogo unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.12.2023. 21:15

Vakcina nije mogla u trenutku davanja uzrokovati povišenje enzima, par dana nakon toga je moguće kao što je moguće da je uzrokovano bilo kojom virusnom infekcijom. Temperatura nakon cijepljenja najvjerojatnije nije uzrokovana cjepivom jer ovo cjepivo teorijski može uzrokovati temp ali tek 8-10 dana nakon davanja. Povišenje je zanemarivo, predlažem da pustite dva mjeseca do kontrole (neki virusi mogu dugotrajnije uzrokovati povišenje jetrenih enzima), no u svakom slučaju nemate razloga za brigu i strah.

Minamina1234

14.12.2023. 11:10

Hvala vam doktore na odgovoru. AST se pokazao visok za 9 tek 6 dana poslije vakcinacije, kada je dobila osip tada smo vadili nalaze za jetrene enzime. Moja greska, djevojcica nije imala temperaturu ali su nam rekli da dajemo sirup bez obzira da li ima temperaturu ili ne. To nam je rekla teta koja vakcinise. I hvala vam puno na lijepom odgovoru. Svako dobro vam zelim.

Minamina1234

11.01.2024. 13:55

Poštovani opet ja. Curica se prehladila, strasno curenje nosa, visoka temperatura, uz to izbijanje zuba 4 očnjaka u isto vrijeme. Visoka temperatura- Paracetamol Sirup. Vodimo je doktoru. Prosli put je takodje bila bolesna, od vakcine dobila osip i tada su jetreni enzimi AST bio 46 A ref. Vrijednost 11/37 ALT uredan, da bi sad kada je jos vise bolesna, viroza, zubici, davanje sirupa, kapi za alergije, ponovljeni jetreni enzimi. Sada AST 49. ALT opet sasvim uredan. Pedijatrica opet govori da brojke nisu zabrinjavajuce i da je za 2 mjeseca dovedemo ali kad bude potpuno zdrava i kada ne bude nista koristila, jer oba puta kad je vadila jetrene enzime bila je bolesna. Znaci AST od 46 se popeo na 49 za mjesec-dva koliko je vec proslo ne znam vise ni sama. Jako se brinem doktore, jer citam da poviseni enzimi mogu biti kod hepatitisa, mislim da bi me to dotuklo. Molim vas recite mi vase misljenje, da li je zabrinjavajuce ? I cudno mi da je AST povise a ALT uvijek uredan, da li to znaci nesto ? Jako sam zabrinuta. Hvala vam unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.01.2024. 11:15

U ovoj dobi dobar dio imunološkog odgovora na infekcije se događa u jetri tako da je ovakvo povišenje enzima uobičajeno. Dijelom zbog infekcije a može biti i dijelom zbog primjene lijekova za snižavanje temperature. Ono je gotovo beznačajno i ne očekujem da je u podlozi neka bolest. Ponovite nalaz kako je pedijatrica preporučila kada dijete bude zdravo.