Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Grčevi kod dojenčeta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marija

04.12.2002. 20:12

Poštovani,

Imam sinčića od 2,5 mjeseca i hrani se isključivo na prsima. Od rođenja jede u prosjeku svaka 2-3 sata, čak i noću. Do sada je bilo sve u redu međutim prije nekoliko dana počeli su mu strašni grčevi i to tako da se usred gotovo svakog obroka počne bolno grčiti i plakati. Gura prste usta jer je još gladan a od boli ne može sisati. To potraje i do sat vremena s prekidima dok od iscrpljenosti ne zaspe. Ne pomaže mu niti čaj od koromača, ni masiranje trbuščića. Do sad je odlično napredovao na težini (na zadnjem vaganju 5.600 g, a rođen je sa samo 2.700), no bojim se da više neće jer sad radi grčeva puno manje pojede. Inače pazim na ishranu i jedem zdravu i probavljivu hranu.
Molim Vas da mi odgovorite da li je normalno da djetetu u ovoj dobi počnu grčevi, do kad obično traju i kako mu pomoći?

Unaprijed zahvalna,
Marija

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

08.12.2002. 21:30

Cijenjena gospođo, nažalost nisam Vam mogla odgovoriti ranije zbog drugih obveza.
Na temelju Vašeg opisa, najvjerojatnije je da nemate dovoljno mlijeka. Trebali biste se izdojiti i tako provjeriti količinu mlijeka (djetetu te dobi treba oko 130 ml po obroku) i/ili izvagati dijete neposredno prije i poslije obroka. Pokušajte ga hraniti iz obje dojke u jednom obroku. Bolovi, po svoj prilici, nastaju zbog gutanja velike količine zraka jer dijete "siše na prazno". No, dužnost mi nalaže da, ako sam slučajno u pravu, pokušate "forsirati" dojenje. Inače, imajte na umu da je uvijek bolje jedan nego nijedan obrok majčinoga mlijeka. Srdačno Vas pozdravljam.