Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


tvrda stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dubravka

28.03.2002. 14:21

Imam dijete staro 3 godine i 3 mjeseca. Dok je bio u pelenama imao je stolicu 3-4 puta dnevno koja je bila normalne čvrstoće. Otkad je prestao nositi pelene prošlog ljeta, on ima tvrdu stolicu koja je bila svakodnevna 1-2 puta, no u zadnjih mjesec i pol su nastali problemi. Stolica mu izostaje 1-2 dana. U dva navrata je imao svježu crvenu krv u stolici i boljelo ga je kod "kakanja", plakao je tresao se od šoka. Da ga ne tjeramo da sjedi na kahlici on ne bi ni pomislio na to da treba "kakati", odjedamput se ulijenio. Dajemo mu kamilicu, sok od šljiva (uz puno nagovaranja), jede voće, juhe, variva, muslije neće nikako. Pije LGG jogurte svaki dan. Ne bih željela da mu se crijeva ulijene. Kako da mu ponovno potaknem normalnu stolicu? Moram priznati da i ja već pomalo gubim živce pa reagiram pretjerano, što možda na njega djeluje prisilno ali ne znam više što da radim. Ne mogu ga nagovoriti da pije sok od šljiva ili druge domaće recepte koji potiču probavu. Molim vas za savjet. Hvala.

prof dr sc Ana Votava-Raić

01.04.2002. 20:00

Štovana gospođo Dubravka, prema svemu sudeći, u Vašeg se djeteta ne radi o organskom uzroku navedenih smetnji (iako će i na to trebati misliti ukoliko stanje potraje i/ili se pogorša). U režimu prehrane mogu Vam još jedino preporučiti žlicu meda ujutro natašte. Međutim, čini mi se da se nikako ne mogu zaboraviti psihološki razlozi; Vaše je dijete sada u dobi kada se javlja tzv. negativistička razvojna faza, pa djeca nerijetko na ponuđeno i predloženo odgovaraju s "neću, pa neću" uz povremeno lupanje nogom o pod. Stoga mi se čini da bi vrijedilo pokušati ne obraćati pažnju na njegovu defekaciju (bar ne često), jer se na pretjerano inzistiranje, naravno podsvjesno, može javiti otpor u smislu "baš ih neću počastiti stolicom". No, ako Vaša zabrinutost prelazi granice Vaše izdržljivosti, bilo bi dobro da posjetite psihologa, a kako sam rekla u početku, u perspektivi ne mogu se isključiti niti neke pretrage u gastroenterološkom odjelu/ambulanti. Mnogo pozdrava.