Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Grcevi u trbuhu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Almira

14.01.2003. 14:56

Imam kcerkicu od 15 dana i hranim je iskljucivo na prsima. Od prije 5 dana pocela je da se grci i da place po sat ili dva uz kratke prekide. Sto se dojenja tice vjerujem da nemam problema jer mlijeka ima dovoljno. To sam provjerila tako sto sam ispumpavala obje dojke i vidjela sam da ima oko 150 ml u obje. Rodila sam je na carski rez tako da u pocetku nisam imala dovoljno mlijeka. Prva tri dana je izgubila oko 500 grama sto smo nadoknadili poslije 12 dana. Beba dobija na tezini ali su problem ti grcevi koji nekad traju i po 6 sati sa malim prekidima. Malena poslije toga izgleda jako umorno i iscrpljeno, htijela bi da spava ali ne moze. Moram dodati da je malena jako halapljiva kad jede i nije iskljuceno da se naguta zraka. Cula sam za grceve koje dobijaju male bebe zvane kolik. Da li su to simptomi i kako se lijeci.
Hvala unaprijed na vasem odgovoru.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

15.01.2003. 20:13

Cijenjena gospođo Almira, nakon opisa stanja dali ste i najvjerojatniju dijagnozu. Radi se o tzv. aerokolikama, odnosno o bolovima u trbuhu uslijed velike količine progutanog zraka, a što se događa prilikom halapljivog sisanja. Drugo je pitanje - kako pomoći ?; tu je već znatno teže odgovoriti, osobito stoga, što, vjerujem, nešto od mogućnosti već znate. Držite dijete u povišenom položaju nakon obroka, masirajte trbuh (s nešto naglašenijim pokretima prema dolje), povremeno je stavite na trbuh (pazite da glava bude okrenuta postranično)... Postoje i medikamenti ali su tek djelomično pouzdani. Javite se, ako možete, kroz nekoliko dana, pa ćemo "razgovarati" dalje. Mnogo pozdrava.

Almira

18.01.2003. 11:47

Postovana gospodjo Ana hvala na odgovoru u vezi kolika.
Vjerujem da je za sve kriv zrak koji malena proguta tokom dojenja. Medjutim cula sam jos neke stvari pa zelim cuti i vase misljenje.

1.Mislila sam da prekinem sa proizvodima koji sadrze kravlje mlijeko. Sta mislite Vi o tome? Da li bi to pomoglo?
2.Kako male bebe reaguju na vitamin C ? Da li smijem jesti naprimjer narandze, manadarine i ostalo voce bogato C vitaminom?
3.Da li bebi d 3 sedmice treba davati caj od kamilice? To je beby caj bez kofeina i bez secera.
4.Zivim u Svedskoj ovdje bebe ne dobijaju nikakve extra vitamine D ili sta ja znam. Da li je to u redu? Bebu kao sto vec znate dojim.
5.Da li bi ja kao doij´lja trebala da uzimam neke extra vitamine, Zeljezo i tome slicno?

Hvala unaprijed na Vasim odgovorima

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

22.01.2003. 21:27

Cijenjena gospođo,
1. u nekim slučajevima zaista pomaže uklanjanje kravljeg mlijeka iz majčine prehrane, ali to je rijetko i mjera kojoj se pribjegava s razlogom. S druge strane, neosporno je da je mlijeko važna namirnica u prehrani majke u vrijeme dojenja. Stoga, razmislite !
2. vitamin C potreban je i djeci, pa i mladoj dojenčadi; naziva se još i antiinfekcijski vitamin, jer se smatra da, pored ostalog, ima i ulogu u zaštiti od infekcija. Ali, ima i druge značajne osobine.
3. danas se smatra da djetetu koje je isključivo na prirodnoj prehrani, nema potrebe za dodacima do 6.mj.;no, kamilica, ne škodi, vjerojatno niti u slučajevima kada za njom nema potrebe.
4. u pravilu dojenčetu od 3 ili 4 tjedna života potreban je D-vitamin jer ga nema dovoljno (niti u majčinom mlijeku), a dijete se razvija brzo; to je razlog zbog kojeg se može očekivati manjak vitamina D. Njegov deficit uzrok je rahitisu.
5. vjerojatno Vam nije potrebno dodavati vitamine, ako je Vaša prehrana uredna, kvalitativno i kvantitativno zadovoljavajuća. To se odnosi i na željezo, ali je pametno provjeriti krvnu sliku, pa postupiti prema nalazu.
Mnogo pozdrava.