Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Infekcija kod novorođenčete


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ante

20.01.2003. 20:53

Poštovani!

Imam jedno pitanje za vas iako potpuno svjestan vašeg štrajka u ovom momentu. Ja vas u potpunosti razumijem pa probajte i vi mene.

Moje pitanje je u stvari izlaganje cijele "situacije" oko mojeg najvećeg blaga na svijetu, moje jučer rođene kćeri, i kako bi ja kao i moja supruga trebali reagirati na tu "situaciju".

Jučer oko 12 i 30 rodila mi se kći. Porod je prošao u redu, supruga je fizički u redu. Medicinske sestre, babice kao i sam doktor su rekli da dijete izgleda u redu i da je sve OK. Naravno cijela obitelj je već počela slaviti kad je u 18 sati došao "hladan tuš"!
Naime tad je doktor pregledao ili obavio uvid ili sl. krvne slike djeteta i ustanovio da su leukociti jako povišeni. Rekao je da je njihova vrijednost 30% ili 30 miligrama ili sl. Rekao je da se radi o nekakvoj bakterijskoj infekciji koja se najvjerojatnije potječe zbog neke infekcije u maternici. U svakom slučaju da je sve to skupa jako opasno pogotovo radi te vrijednosti leukocita. Isto tako je rekao da dijete nije vitalno ugroženo, da nema temperaturu, da ne povraća, da normalno diše, da ne jeca, da u svakom slučaju prema vanjskom izgledu izgleda zdravo, jedino da je krvna slika jeko loša.
Dijete je odmah stavljeno u inkubator i na antibiotsku terapiju 3 x na dan.

Budući da liječnici u bolnici nažalost potpuno krivo shvaćaju našu brigu i pitanja kao kakav napad na njih (ma znate kakvi su roditelji pogotovo novopečeni) malko smo zakinuti za informacije i u jako velikoj panici.
Iz tog razloga, iako potpuno svjestan da ovo najvjerovatnije nisu dovoljni podaci, obraćam se vama kako bi nam dali kakve takve odgovore na gore izloženu situaciju.

Nas jako interesira koliko su ovakve bakterijske infekcije česte u novorođenčadi (ne kako bi nekog za nešto optužili već isključivo, ukoliko se to ne tako rijetko događa, da bi vidjeli je li to ustvari i tako opasno)?
Konkretno je li sve to skupa opasno?
Što to točno znači 30% ili 30 miligrama leukocita u krvi (ako sam u cijeloj situaciji uopće dobro zapamtio vrijednosti) i koliko je to puno?
Kako da se nas dvoje postavimo prema konkretnoj situaciji (mi smo u očajnoj panici, a nedostatak informacija samo nam pogoršava stanje)?
Ako Vi imate što dodati na gore izloženo stanje molimo vas da to učinite jer od tisuće pitanja koja naviru kad ih treba staviti na "papir" jednostavno se blokirate.

Unaprijed se ispričavam ukoliko pitanja djeluju nestručno napisana jer imam slabo ili uopće nemam nikakvog znanja o medicini, a pogotovo o pedijatriji. Isto tako vam unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

20. siječnja 2003. g.

Dr. Darko Richter

20.01.2003. 23:40

Ako je neposredno prije, za vrijeme i nakon porođaja s majkom bilo sve u redu, to bi najvjerojatnije značilo da, ili nije bilo nikakve infekcije u maternici, ili, ako je ičega bilo, majka se toga u samom početku "riješila" porodom, no ostaje mogućnost da se infekcija nastavi u novorođenčeta. Ako je i s njime pri pregledu bilo sve u redu, osobito 6 sati nakon poroda, skoro je sigurno da nije inficirano, ili je infekciju savladalo. Krvna slika prvog dana života izgleda burnom, s tih 30% nezrelih formi, što nije ništa neobično zbog stresa koje dijete prođe zbog same ekspulzije iz maternice i prve prilagodbe na vanjski svijet. Ubrzo se krvna slika normalizira. Pretpostavljam da su u rodilištu ovu krvnu sliku shvatili kao moguću bakterijsku infekciju, što je moguće, ali je prvog dana moguće i da se radi o burnoj leukocitnoj reakciji zbog gore spomenutih razloga. Pitanje je: zašto je nadležni liječnik odrinirao krvnu sliku, da li, tek tako, radi neke uobičajene rutine (a tada ga takva krvna slika ne bi trebala zadovoljiti, već bi trebao posegnuti i za kojim drugim indikatorom infekcije - npr. CRPom - ili je imao klinički razlog da to učini (npr. pregledom djeteta postavio sumnju na infekciju). U svakom slučaju čini mi se da je dijete dobro i da je, za slučaj eventualne infekcije, pokriveno antibiotikom. Inače, infekcije novorođenčeta spadaju u najčešće bolesti u početku vanmaterničnog života i najčešće su prouzročene bakterijama iz rodnice i debelog crijeva majke.