Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


hepatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tonka

18.11.2002. 22:50

Koja cjepiva protiv hepatitisa postoje, te koja od njih preporucujete (imam dijete od 2,5 g)?

Hvala

Dr. Darko Richter

19.11.2002. 12:36

Postoji cjepivo protiv hepatitisa B (Engerix) i hepatitisa A (Havrix). Preporučujem vam oba cjepiva, s time da se Engerix daje u nas svoj djeci u 6. razredu osnovne škole, a Havrix je na volju roditeljima. Ako se bilo čega bojite, nema nikakvih posebnih razloga da se dijete ne cijepi s boa cjepiva već sada. U svijetu se Engerix preporučuje već u novorođenčadi, a Havrix od navršene 2. godine života.

Tonka

20.11.2002. 00:15

Hvala na Vasem azurnom odgovoru. Zanimaju me samo jos kontraindikacije kod tih cjepiva.
Da li dijete mora biti potpuno zdravo prilikom cjepljenja (prehlada, kasljanje)?Mogu cjepiti dijete u isto vrijeme ili mora proci odredeno vrijeme?

I ako vi preporucujete oba cjepiva odmah kako to da jednog uopce nema u obvezatnim cjepivima a ovaj tek u 6 razredu?

Dr. Darko Richter

20.11.2002. 20:43

Nema kontraindikacija, osim ako je alergična na ta cjepiva, a to možete doznati tek kada se cijepi. Na vaše drugo pitanje: zar vi doista mislite da je uvijek najpametnije ono što "država" određuje, i da pri tome nitko više ne treba ništa misliti. Osim toga, Havrix skoro nigdje u meni poznatim zemljama nije u obvezatnom programu. Zašto bi država morala ikoga prisiljavati na nešto dobro. Država gleda na ukupnost zaštite pučanstva, a vaš je izbor da li ćete se i kada zaštititi od bolesti koje nisu obuhvaćene obvezatnim programom cijepljenja. I dalje: obvezatni program cijepljenja je ustavno vrlo upitan, jer se nikoga ne može prisiliti na bilo kakvu medicinsku intervenciju. Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti svatko je slobodan izabrati između više medicinskih intervencija, ili ih posve odbiti. U SAD-u cijepljenje je preporučeno, ali nikako obvezatno, no unatoč tome tamo se godišnje sigurno cijepi više djece od više bolesti nego bilo gdje u svijetu. Slobodu treba znati uživati.

Tonka

21.11.2002. 00:06

Zahvaljujem. Imate pravo. Nikad nisam tako razmisljala. U mojem podrucju zivljenja nije moguce dobiti informaciju, sve moras sam.
Molila bih jos onda odgovor na ova pitanja na koja nisam dobila odgovor:


Da li dijete mora biti potpuno zdravo prilikom cjepljenja (prehlada, kasljanje)?Mogu cjepiti dijete u isto vrijeme ili mora proci odredeno vrijeme?

Dr. Darko Richter

21.11.2002. 22:46

Poželjno je da je dijete potpuno zdravo, tj. barem da nema temperaturu. Sami prehladni simptomi ne smetaju toliko te se dijete i uz njih može cijepiti. Cijepiti se može i protiv A i protiv B hepatitisa istovremeno, a ako tako planirate, preporučujem vam varijantu jedne injekcije s oba cjepiva: TWINRIX (sadrži Engerix + Havrix u jednoj injekciji). Ako se tako cijepite, prva doza je TWINRIX, zatim za 1 mj. slijedi samo ENGERIX, te 6 mjeseci nakon prvog cijepljenja sljedi završna doza TWINRIX. Naime, za potpuno cijepljenje, potrebne su 3 doze protiv hepatitisa B, a samo dvije protiv hepatitisa A.