Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


pitanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama i tata

21.11.2002. 15:01

Poštovani,
Kroz vaše odgovore raznim roditeljima o raznolikim cijepivima čini se da , zapravo, svako pojedino cijepivo preporučujete. Imamo dvoje male djece, od 2,5 i 1 godinu. Naravno, željeli bismo ih zaštititi na svaki mogući način. Djeca su redovno procijepljena, a starije dijete primilo je i Prevenar prije polaska u vrtić. Nakon što smo pročitali vaše odgovore drugim roditeljima o cijepivu protiv kozica i meningokoka, zainteresirani smo i za to. Zanima nas,međutim, nema li kakve opasnosti od čestog cijepljenja raznim cijepivima u malom vremenskom periodu. Bojimo se, naime, da u prevelikoj brizi ne naškodimo svojoj djeci.
Unaprijed zahvalni roditelji

Dr. Darko Richter

21.11.2002. 22:55

Cijepljenjem protiv bolesti koje skoro sigurno prije ili poslije dobije prirodnim putem, teško da se djetetu može naškoditi. To je slučaj s VARILRIX-om (cjepivo protiv vodenih kozica). Što se tiče cjepiva protiv meningokoka, ono se preporučuje putnicima u endemijska područja, tj. područja poznata po kontinuiranom tinjanju zaraze u pučanstvu (npr. mnoge afričke zemlje), bolesnicima kojima je odstranjena slezena, ili je zbog bolesti nefunkcionalna i bolesnicima s posebnim oblicima imunodeficijencije (kao što su prirođeni nedostatci tzv. komplementa). Međutim, ukoliko postoji bilo kakav razlog, može se cijepiti bilo tko i u nas, na svoj zahtjev. Cjepiva koja sada postoje, daju se tek nakon navršene 2. godine života, jer ranije ne djeluju ili slabije djeluju. Nema posebne opasnosti od cijepljenja protiv različitih bolesti, ali ima izvjesne opasnosti ako se cijepljenje protiv jedne te iste bolesti prečesto ponavlja (npr. protiv tetanusa) jer se tada postiže hiperimunizacija, što znači da postoji suvišak protutijela koji može stvarati imune komplekse preko kojih može doći do oštećenja tkiva na koje se ti imuni kompleksi mogu vezati (npr. polineuropatija Guillain-Barre, i sl.).