Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Hiberix


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko i Nina

23.01.2002. 16:02

Naša djevojčica stara je 2,5 godine. Do sada nije bila boležljiva, a kada bi oboljela vrlo bi dobro izgurala sve problemčiće. Ne ide u vrtić, ali, da kucnemo u drvo, čini se da ima dosta dobar imunitet (primjerice živimo u jednosobnom stanu, pa ipak nije "pokupila" prošlogodišnju gripu od oca). Ipak, kako nam je brojnim napisima u medijima ubačena "buba u uho" što se tiče Hemofilus Influenze B (oprostite ukoliko naziv nije točno takav), razmišljali smo da je cijepimo iako je starosnom dobi izašla iz programa cijepljenja (odnosno može se cijepiti samo uz kupnju cjepiva). Na redovna cjepiva je reagirala dobro, samo jednom je nakratko imala blago povišenu temperaturu.
Ono što nas zanima je slijedeće. Može li se sa sigurnošću eliminirati i najmanja mogućnost da se dijete cijepljeno hiberixom zarazi HIB-om? Mislimo na samo cijepljenje. Naime, znamo kako nijedno cjepivo ne garantira stopostotnu imunost od bolesti, ali bismo željeli biti sigurni da je nemoguće da se zarazi samim procesom cijepljenja.
Unaprijed Vam hvala na odgovoru i ispričavamo se ukoliko je netko već ranije postavio slično pitanje (nismo naišli na odgovor, ali je svakako moguće uzevši u obzir brojne napise o hiberixu u medijima)
Nina i Darko

Dr. Darko Richter

23.01.2002. 18:50

Mogućnost da se samim cjepivom protiv HIB-a zarazi HIB-om je nula. Cjepivo za HIB je mrtvo, i sastoji se samo od jednog dijela stanične stijenke HIB-a , tzv. poliribozil-ribitol-fosfat. Dakle, komplikacija kakve se bojite je ne samo nepoznata, ona je nemoguća. S obzirom da razmišljate o cijepljenju protiv HIB-a, potičem vas da to i učinite jer ćete time zaštititi svoje dijete od potencijalno po život opasne infekcije, a što si, da joj se desi, a nije cijepljena, vjerojatno ne biste nikada oprostili. U njezinoj dobi dostatna je jedna jedina doza.