Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


čvorić na vratu i promuklost


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jasmina

17.01.2002. 11:46

Poštovani,

Imam curicu od tri godine. Poslijednja dva mjeseca ima čvorić na vratu, koji se vidi kad malo digne glavu. Liječnik je isključio mononukleozu, krvan slika je uredna. Napominjem da cijelo vrijeme kašljuca, kao da pročišćava grlo. Osim toga prilično je brbljava, puno pjeva, pa je često i promukla. Da li postoji opasnost oštećenja glasnica i da li je potrebno što poduzeti?

Unaprijed zahvaljujem,
Mama

Dr. Darko Richter

18.01.2002. 15:55

Vrat je šriok pojam, iz vašeg opisa nije jasno gdje se kvržica nalazi. S obzirom da strahujete za glasnice, pretpostavljam da je negdje u području grkljana sprijeda ili malo sa strane. Tu je moguće vidjeti neke embrionalne ostatke tipa cista i fistula koje treba operacijski ukloniti pa vam preporučujem da konzultirate otorinolaringologa.

jasmina

22.01.2002. 11:57

Poštovani
Ispričavam se nisam dobro objasnila, radi se o limfnom čvoriću na vratu, sa strane odmah ispod vilice.

Dr. Darko Richter

22.01.2002. 22:18

To je tzv. angularni ili ugaoni čvor, koji prima limfu iz krajnika. Obično se poveća kada su učestalije angine ili prehlade. Ako je vaš liječnik pregledom i opipavanjem ustanovio da se radi o takvoj vrsti povećanja, u principu nemate što raditi, stvar je s vremenom prolazna. Od reakcije limfnog čvora neće biti posljedica na glasnicama, a dijete je promuklo jer ima učestale prehlade (to i nije čudno).