Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


hidronefroza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Davor

10.01.2002. 13:02

Poštovani doktore!
Moja kčer stara je 18 mjeseci. U dobi od 4.5 mjeseca hospitalizirana je zbog urino infekcije. Nakon smirivanja simptoma učinjena je urološka obrada i ustanovljena je hidronefroza III stupnja lijevog bubrega. U dobi od 6 mjeseci je operirana. Učinjena je pieloplastika. 3 mjeseca nakon operacije učinjena je kompletna urološka obrada zbog kontrole. I.-V. urografijom ustanovljeno je da oba bubrega luče na vrijeme i dobro koncentriraju kontrast. S lijeve strane kaliksi i pielon dilatirani kao i pre operativno, ali sada se prikazuje i ureter, dok se prije operacije nije prikazivao. Lijevi parenhim reduciran. S desne strane su čašice blago dilatirane uz normalnu širinu parenhima. 6 mjeseci nakon operacije učinjena je dinamička scintigrafija. U nalazu između ostalog stoji: prosječno vrijeme prolaza DTPA kroz lijevi bubreg iznosi 19.6 minuta a kroz parenhim 10.96 minuta. prosječno vrijeme prolaska kroz desni bubreg iznosi 18.98 minuta a kroz parenhim 5.92 minute. Separatni protok DTPA kroz ljevi bubreg iznosi 49.5%, a desni 50.5%. Iniciranjem diuretika dolazi do brze eliminacije radio farmaka. Godinu dana nakon operacije ponovo je učinjena urološka obrada sada sa lijeve strane su kaliksi i pielon dilatirani ali manje nego preoperativno. Parenhim je blago reduciran.
PITANJA:
-da li će se lijevi bubreg oporaviti i u kojoj mjeri?
-kčer je blago anemična, da li to ima veze sa bolešću?
-kave su dugoročne prognoze?
-kakva su iskustva sa drugom djecom sličnih problema?
Napominjem da ona više nikada nije imala simptome uronfekcija.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Davor

prof dr sc Ana Votava-Raić

13.01.2002. 20:02

Štovani gospodine Davor, na vaša sistematizirana pitanja nije moguće odgovoriti na isti način. Naime, biologija je rijetko povezana s klasifikacijama. Stoga, Vam mogu tek reći da su u dobi u kojoj se nalazi Vaše dijete regenerativne sposobnosti velike (posebno nekih organa među koje spada i bubreg), ali su stupanj i vrijeme oporavka nepredvidivi, ali im sadašnji povoljni nalazi idu u prilog. Drugi slučajavi su upravo to - drugi slučajevi i ne bi se trebalo previše na njih vezivati i osvrtati. Međutim, točnije odgovore mogao bi Vam dati pedijatrijski nefrolog (npr. u našoj kući; tel. 01 4552 333, ambulanta: kućni 316). Što se tiče anemije (pretpostavljam da se radi o anemiji uzrokovanoj manjkom željeza), ona može biti u vezi s osnovnom bolešću, ali može biti i posljedica slabijeg unosa željeza hranom, a što nije rijedak slučaj u toj dobi. No, nakon pregleda djeteta i uvida u točne laboratorijske vrijednosti hemoglobina, hematokrita i željeza u krvi, problem je lako rješiv. Moj Vam je savjet da odgovore na Vaša (posve razumljiva) pitanja prepustite kompetentnim stručnjacima, a ponešto i vremenu. Srdačno Vas pozdravljam !