Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Povraćanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Snježana

22.03.2002. 13:35

Poštovani,
Moja osmomjesečna kći već nekoliko dana povrati svoj prvi jutarnji obrok (mlijeko, Comformil 2). Ne povrati svu količinu, već samo dio ali znatan. Nisam sigurna da li je to zbog preopterećenja želuca rano ujutro (premda se to do sada nije javljalo, a količina mlijeka se nije mijenjala, između 120 i 150 ml), brzine kojom popije mlijeko ili može upučivati na nešto ozbiljno. Nakon nekog vremena (cca 1/2 sata ja joj ponudim još mlijeka i to normalno popije bez povraćanja). Da li bi trebalo mijenjati jutarnji obrok, ponuditi nešto drugo (keksi s mlijekom ili sl.)?
Naime, meni se čini da to nije jedini problem, hranjenje pojedinih obroka traje i oko sat vremena ne zbog toga što ona nije gladna već zato što mora istovremeno imati nekoliko aktivnosti (igranje igračkom, lupanje nožicama,skakutanje u sjedalici i sl) koje ja nastojim ograničiti za vrijeme obroka no nekad to izazove revolt i onda odbija otvarati usta i dalje jesti a ponekad to izazove bijes i plač. Brine me i količina obroka koju može pojesti. Znam da je to individualno ali vjerojatno postoje neki parametri koliko djete te dobi može pojesti.
Do sada sa rastom i razvojem nema većih problema, težina je između 8,5 i 9 kg a visina (dužina) 76 cm.
Nadam se da mi možete napisati i približan raspored i vrstu obroka za tu dob. Da li preporučate odlazak gastroenterologu ili bi to mogao biti samo jedan prolazni problem ?
unaprijed zahvaljujem
srdačan pozdrav

prof dr sc Ana Votava-Raić

24.03.2002. 19:15

Cijenjena gospođo Snježana, vjerujem da se radi o prolaznom problemu, ali kako vrijeme njegova "prolaza" ne znam, a također i ne mogu imati uvid u stanje djeteta, jer i prolazni problemi mogu ostaviti posljedice, to Vam ipak preporučam odlazak pedijatru (to ne mora neminovno biti gastroenterolog).
U dobi od 8 mjeseci dnevnu hranu (mlijeko s keksima ili bez njih, povrće s mesom, voćnu kašicu itd.)dijelimo obično u 5 obroka, koja, zaista nije uvijek jednostavno ukalupiti u tablice, kojih, uostalom ima dosta. Mnogo pozdrava.