Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


hiperaktivno dijete


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kristina

03.11.2002. 17:07

Poštovani,
zabrinjava me ponašanje mog petogodišnjeg sina. Hiperaktivno je dijete s povremenim ispadima agresivnosti i nezadovoljstva. Najjače izražena uznemirenost i nesposobnost da se usredotoči na bilo kakvu aktivnost su u trenucima umora, susreta s rodbinom, prijateljima ili njemu nepoznatim gostima i u trenucima prije obavljanja velike nužde.
Ne znam kako otkriti uzrok ovakvog ponašanja i pomoći djetetu.
Imala sam vrlo dug i težak porod, pa se bojim da je možda za vrijeme poroda došlo do krvarenja u mozgu ili nekog drugog oštećenja mozga koje je moglo prouzročiti navedene poremećaje u ponašanju mog djeteta. Zanima me može li se slikanjem mozga (eeg ili nešto drugo) ustanoviti je li za vrijeme poroda došlo do oštećenja ili ne.
Isto tako voljela bih znati postoji li način kako ovakvom djetetu pomoći da bude smirenije i opuštenije.

Unaprijed zahvalna zabrinuta mama.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

03.11.2002. 18:49

Cijenjena gospođo Kristina, niste naveli od kada se Vaše dijete ponaša na način koji opisujete; da li se radi o novoj pojavi ili o pogoršanju kontinuirano prisutnih smetnji. Svakako Vam preporučam pregled (uz ev. dodatne pretrage) kod pedijatrijskog neurologa, nakon čega će, vjerojatno, biti potrebni i odgovarajući razgovori i tretmani kod psihologa. Isto tako, mišljenja sam bi bilo dobro krenuti "po pomoć" kod stručnjaka što ranije. Nemojte, molim, zaboraviti da je liječenje ponekad dugotrajno i da se školsko vrijeme približava, a nikako nije dobro da dijete dočeka sedmu godinu nespremno za nemale školske obaveze i izazove. Srdačan pozdrav.

kristina

04.11.2002. 22:27

Poštovana prof. Votava,
moje dijete se ponaša pomalo neurotično još od rođenja, no s obzirom da je izuzetno inteligentno dijete s urednom motorikom (prohodao s 10 mjeseci, prestao koristiti pelene s 20 mjeseci, s dvije godine poznavao cijelu abecedu i sve boje, vrlo je komunikativan tj. vrlo rijetko šuti dok je budan, priča na glas čak i kad se igra sam, sada s 5 godina piše (na računalu ) cijele rečenice, broji do 200, zbraja i oduzima do 20, sve ga zanima, kreativan je s vrlo bogatim i raznolikim fondom riječi itd.) uvijek sam njegovo ponašanje objašnjavala kao ponašanje "teško odgojivog djeteta". Poznato je da su inteligentnija djeca često puta teže odgojiva, no očekivala sam da će se njegovo ponašanje kako bude stariji samo po sebi normalizirati. Ipak moram primjetiti da iako moje dijete ne pokazuje pogoršanje u ponašanju (čak je povremeno duže koncentriran i vrlo se lijepo uklopio u vrtićku atmosferu ) ne osjećam ni poboljšanje s obzirom na godine.
Imam i mlađeg sina od 2,5 godine koji je u usporedbi sa starijim vrlo prosječne inteligencije i "normalnog "ponašanja.
Sa starijim sinom mislila sam krenuti od eeg-a, a nakon dobivenih rezultata nastaviti s daljim pregledima ili biste mi vi možda preporučili drugačiji put do rješenja problema?
Srdačan pozdrav.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

06.11.2002. 20:14

Štovana gospođo, drago mi je da je Vaše dijete visoko inteligentno. Međutim, nemojte, molim Vas, zaboraviti dvije stvari: inteligencija, makako cijenjena, nije jedina ljudska osobina i kvaliteta (događa se da su inteligencijom obdarene osobe prikraćene "negdje drugdje"blunk, te da inteligentna djeca često pokazuju jasne simptome neprilagođenosti sredini, okolnostima, vremenu... u kojima žive. Stoga i nadalje mislim da biste trebali potražiti savjet i to krenite od neurologa, u čijoj je domeni slikanje EEG-a. Mnogo sreće.