Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


hodalica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zabrinuta teta

21.03.2002. 00:13

Koje su lose a koje dobre strane hodalice? Hvala!

Dr. Darko Richter

22.03.2002. 15:05

Ne znam zašto ste se potpisali "zabrinuta teta". Hodalice nisu dio medicinske literature, koliko je meni poznato. Medicinsko se pitanje može od svega napraviti, ali se ne može baš na sve dati dokumentirani odgovor, pa tako niti na vaše pitanje o hodalici.

zeta

27.03.2002. 21:56

Ispricavam se zbog sturosti pitanja - zanimalo me strucno NEPRISTRANO misljenje o toj spravi- mnogi clanci govore o stetnosti, fizijatar mog mlađeg djeteta se slaze s tim. Zanima me koliko je to stetno za razvoj kukova, zdjelice i motorike 9mjesecne bebe, konkretno - moga necaka - i opcenito beba koje uce hodati. Ili je to sve strogo individualno?
Zelim djetetu sve najbolje pa vas molim da mi odgovorite argumentirano ili me razuvjerite. Mozda preporuka neke literature?
Nadam se odgovoru te unaprijed zahvaljujem, Z.t.

Dr. Darko Richter

01.04.2002. 21:42

Opet vam moram kazati da je to pitanje mišljenja, a ne argumentiranog stava. Nema tih radova koji nepristrano ispituju utjecaj hodalice na razvoj kukova, zdjelice i motorike u starijeg dojenčeta. Tih radova jednostavno - nema, vjerojatno zato, što pitanje nije relevantno. Onoga tko vam govori da je to štetno, priupitajte na temelju kojih radova on to tvrdi, pa kada vam ih pokaže ja ću vama i njemu onda priznati da sam u tom pitanju bio neinformiran. To što o nečemu nema objektivnih radova, ne znači niti da je to dobro niti loše: samo to, da, jednostavno, o tome nema podataka. Ništa više, ništa manje. Morate se naviknuti da o mnogim stvarima u životu ne znamo ništa određeno, a da o mnogima i dosta znamo. Npr., znamo da pušenje nedvojbeno povisuje rizik karcinoma pluća, no to očito ne zabrinjava mnoge i premnoge, kao što jedna hodalica, o kojoj ne znamo tako definitivne podatke, zabrinjava vas.

z.t.

10.04.2002. 23:33

Jos jednom hvala na odgovoru!