Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dojenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ena

06.04.2002. 00:19

Moj sin ima gotovo šesnaest mjeseci. Bogu hvala, zdrava je, vesela i napredna beba. Do prekjučer sam ga dojila prije spavanja, no skužila sam odavno da tu više nema ni "h" od hranjenja već samo maženje i ljuljuškanje u san. Dakle, prije dvije večeri sam jednostavno "zaboravila" podojiti ga, nije se bunio, uredno je zaspao. Sada me zanima trebam li mu dodavati mlijeko, jer ga inače jede samo s "Čokolinom", dakle - samo jutrom. I isto me tako zanima trebam li se ja javiti liječniku, odnosno postoji li opasnost od mastopatije?
Hvala vam unaprijed.

Dr. Darko Richter

06.04.2002. 09:44

Najprije od kraja: nema opasnosti od "mastopatije", no vi vjerojatno mislite na zastoj mlijeka i eventualnu upalu s time u svezi. Ako već neko vrijeme nije bilo ni "h" od hranjenja, tada se mlijeko samo po sebi prestalo stvarati, i sada nema opasnosti zastoja. Naime, ako se dojka ne prazni, tada se mlijeko prestaje stvarati. A na prvo pitanje: ako dijete od 16 mj. jede raznovrsnu hranu, tj. više-manje hranu koju jedu i odrasli, mlijeko nije esencijalni dio prehrane. No, ono je i dalje kvalitetna hrana i dijete u dobi vašeg sina obično ima 2 mliječna obroka dnevno. Inače, i priroda je uredila stvari tako da se s vremenom smanjuju neki enzimi u crijevu potrebni za razgradnju sastavnih dijelova mlijeka, pa čak neke osobe mogu od prevelike količine mlijeka dobiti proljev. To je nešto više izraženo u crne rase, no prisutno je u svih ljudi. Dakle, mlijeko je kvalitetna hrana u svakoj životnoj dobi, ali je bitnije prehranu učiniti raznolikom, čim to dijete može prihvatiti, a to je obično nakon prvih 6 mj. života. Kasnije, kao što sam rekao, može zadržati po neki mliječni obrok.

Ena

06.04.2002. 22:17

Zahvaljujem Vam od srca na odgovoru. Biti ću toliko slobodna da proširim svoje prvotno pitanje. Naime, moj dječak jutrom, kao što rekoh, jede «Čokolino», «Medolino», «Frutolino», nešto od toga, trudimo se da mu doručak bude nešto raznolikiji.. Zanima me, kada mu mogu dati «konkretan» doručak? Pri tom mislim na kruh sa maslom, medom, «KinderLadom», šunkom,..., i sa čašom mlijeka. Kako sam ja «InterNet» mama, hranim ga doslovno «po knjizi», tako moja beba do ručka pojede još i voće, ruča sve ono što jedemo i mi, samo blažu verziju, popodne jede recimo «Monte», jer ga ja, poučena reklamama, držim – mliječnim obrokom, a navečer mu dajem žitarice. Molim Vas, da mi odgovorite jeli u nečem griješim?

Dr. Darko Richter

09.04.2002. 16:16

Ne griješite. Za doručak može jesti sve što i vi, uključujući i sendvič. -djetetu te dobi jedini je problem gristi svu tu hranu, ali ako je kruh mekan i tanko izrezan, jest će i kruh s putrom i sa šunkom, osobito ako je malo usitnite (još radije).

Ena

14.04.2002. 20:03

Od srca hvala!
Ova je stranica inače za svaku pohvalu, a brzina na koji dobijemo odgovor je uistinu fascinantna. Sreća da Vas imamo!