Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Imunitet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tomo

11.02.2002. 10:41

Kao dijete prebolio sam varicelle (ili kako se već pise). Prema mojim saznanjima, nakon što se jednom prebole, u organizmu se stvore antitijela na taj virus, odnosno stekne se imunitet Da li je to točno?
Isto tako me zanima, postoji li mogućnost da se tako stečen imunitet prenese s roditelja na dijete? Naime moja djeca su kroz boravak u vrtiću (već nekoliko godina) bila u neposrednom kontaktu s djecom koja bi oboljela, bez da su se zarazila.
Zahvaljujem na odgovoru.

Dr. Darko Richter

12.02.2002. 09:50

Točno je da onaj koji jednom proboli vodene kozice (varičele), kasnije ne obolijeva, a sa svakim novim susretom s tom bolesti, stari mu se imunitet pojačava. Djeca mogu dobiti privremenu imunost preko protutijela koja prime za vrijeme boravka u maternici, ali ta imunost traje najduže 9 mjeseci. Otac ne može svom djetetu prenijeti nikakvu imunost. Varičele nisu tako izrazito zarazna bolest kao npr. ospice ili hripavac, pa je moguće da vaša djeca jednostavno nisu još bila pravo zaražena. Isto tako moguće je da su preboljela vrlo blagi i nezapaženi oblik bolesti, s jednim ili samo nekoliko manjih mjehurića i bez povišene temperature. I u tom slučaju razvija se odgovarajuća imunost. Ako niste sigurni da su preboljeli vodene kozice, svejdeno ih možete dati cijepiti živim oslabljenim cjepivom za varičele (u nas VARILRIX), ukoliko su starija od 1 a mlađa od 12 godina i nemaju kontraindikacija za cijepljenje živim cjepivom. Cijepljenje ima prednost da sprečava kasniju moguću pojavu zostera, koji predstavlja reaktivaciju virusa varičela u starije osobe ili u osobe pod nekim stresom, u koje je imunost pala.