Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


prehrana jednogodisnjeg djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marina

11.02.2002. 16:05

Stovani,

negdje sam procitala da se morski plodovi ne daju djetetu do dvije ili tri navrsene godine zivota. Da li je to istina i na koje se konkretno namirnice to odnosi?

Hvala

prof dr sc Ana Votava-Raić

11.02.2002. 20:07

Draga gospođo, najosjetljiviji period dječje dobi (i u ljudskom životu uopće) je dojenački period. Zbog specifičnosti probavnog sustava u tom razdoblju dobro je izbjegavati ribu (jednako kao bjelanjak jajeta i sl.). Poslije navršene godine dana u djetetovu prehranu može se postepeno uvoditi i riba (dobro očišćena) i to u početku ona jednostavnija, dok sa školjkašima, glavonošcima itd. treba pričekati. Ukoliko dijete ima simptome neke alergije, riba se uvodi kasnije. Jednako treba postupati ako su i neki članovi obitelji (osobito bliski članovi) alergičari. Nije, međutim, moguće matematički precizno odgovoriti na pitanja : “kada ?” i “što ?”. Alergija ili neki drugi vid nepodnošenja hrane individualni su. No, treća godina pogodna je za takav pokušaj. Srdačan pozdrav.