Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Inteligentni odgovori i savjeti


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

07.12.2009. 23:05

Odgovor "Mami-Zeljk"i, a usput zahvaljujem na pohvali "ivago".
Teško da mogu odgovoriti na pitanje, je li normalno imati stolicu u 6 ujutro. Svakako nije, ako ga svaki puta ujutro u 5:50 zaboli trbuh, a u 6 h ispusti stolicu.
No, to jednostavno nije istina. A zašto? zato jer dijete ima 4,5 g. i priča ono što je čuo od odraslih, obično neke mame ili bake.
Tako da me oduvijek čudilo, i sveudilj čudi kako to ljudi na 4-godišnje dijete gledaju kao da već ima vozačku dozvolu. Tako se ne odrasta.

Mama-Zeljka

08.12.2009. 16:40

Poštovani doktore,
ja stvarno nisam razumjela o čemu pričate. A željela bih. Dobili smo zadatak da bilježimo stolice i eventualne bolove, i ja bilježim.
Bez lirskih ispada, rekla je dr.
I onda kroz zadnjih mjesec i pol dana čovjekić svako jutro ima stolicu u šest ujutro. Ja u to doba spavam, ne pada mi na pamet da ga tjeram na zahod, dapače, rado bih spavala. I probudi nas glasić - ja sam se pokakio, pa idemo brisati guzu.
Ako to nije u redu (a stolica je uredna) možete li mi reći zašto mu se to događa?

Darko Richter, dr. med.

09.12.2009. 10:25

Sada ne spominjete da ga boli trbuh. Prije jeste, i to sigurno nije normalno: to, da ga u 5:50 probudi bol u trbuhu.

Mama-Zeljka

09.12.2009. 16:40

Doktore, on je ušao u obradu jer je imao bolove u trbuhu, žgaravice, stolice s krvi, sluzi, veoma duge i snažne vjetrove... onda smo dobili zadatak da vodimo dnevnik - koliko je stolica imao i je li imao bolove. Negdje putem se krenuo dizati u šest ujutro zbog stolice. Inače, to se zbivalo i u nekim prijašnjim periodima, pa je prestalo, i evo - opet.
Da li ga boli u šest ujutro - ja ne znam. On kaže da ne. Ponekad kaže da ga bude zvona škole za letenje pa mora ići letjeti, ali mislim da je to posve neka druga priča vezana uz njegovo superherojstvo i to da ima 4.5 godina. Bilo kako bilo - dijete ima stolicu u šest ujutro svaki dan i ja se pitam - zašto.
Možda je dobro za reć da je on inače ranoranioc, pa se pitam - je li to stvar takvog bioritma. Ipak, kao netko tko muku muči sa probavom ne mogu zammisliti da neko tijelo bez ikakvih poticaja tako "na sat" obavlja svoje funkcije...
Evo, možda sam sad jasnija, pa možete reći što o tome mislite. Svakako ćemo ići kod gastroenterologa dalje, ali Vi ste tu, cijenim Vas, brinem se - pa sam i pitala...

Darko Richter, dr. med.

09.12.2009. 21:00

Ako je sada činjenično stanje ipak takvo da se spontano probudi, jer, vjerojatno, ide rano leći, onda je i normalno da ujutro ide mokriti i da usput može imati i stolicu. I tu ne vidim problema.

Mama-Zeljka

09.12.2009. 23:55

Da, ide rano leć. Drago mi je da ste me umirili. Ozbirom da smo prošli kroz period kad su nam sinu "prijetili" nekim vrlo crnim dijagnozama, a još nismo istjerali pretrage do kraja (iako je svima laknulo jer - kako kaže dr. - iako moraju još eliminirati neke bolesti koje će testirati iz krvi... - najvjerovatnije dijete voli jest pa se prejede pa se napuše i onda ga boli... ništa posebno, hvala Bogu...) malo sam osjetljivija kad vidim da se s tom bušom zbiva nešto što je meni, laiku, čudnovato. A dobro. Nek on ide u školu za letenje, usput piški, kaki, pa probudi roditelje u šest, samo nek je dobro.