Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Intolerancija na laktozu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ranka

28.05.2002. 10:18

Imam bebu od 5. mjeseci. Samo sam ga dojila i jako je dobro napredovao. Medjutim prije otprilike mjesec dana pojavila se sluz u stolici i krv u tragovima. Imao je takve 1-3 stolice dnevno. Ustanovljena je intolerancija na laktozu. Koristenjem Bebelaka FL sluz se potpuno izgubila, medjutim vracanjem na majcino mlijeko opet se pojavila. Inace beba je vrlo napredna i vec sa 4.5 mjeseca je udvostrucila tjelesnu tezinu.
Molim Vas za savjet.

Unaprijed zahvalna majka

prof dr sc Ana Votava-Raić

28.05.2002. 22:11

Cijenjena gospođo Ranka, laktoza ili mliječni šećer nalazi se u mlijeku sisavaca u različitim količinama, pa ga npr. u majčinom mlijeku ima više nego u kravljem. U tankom crijevu razgrađuje se u sastavne dijelove uz pomoć odgovornog enzima koji se zove laktaza. Intolerancija ili nepodnošljivost laktoze javlja se u primarnom, prirođenom obliku (koji je vrlo rijedak), a manifestira se žestokim, nerijetko po život opasnim proljevom i to nakon prvog obroka mlijeka. Ova je bolest doživotna. Tzv. sekundarni ili stečeni oblik nepodnošenja laktoze češći je i obično je popratna pojava bolesti koje oštećuju sluznicu tankog crijeva, a time dovode do nestajanja enzima laktaze. Temeljni simptom također je proljev. Ova je smetnja u pravilu prolazna i traje toliko koliko i osnovna bolest. U oba slučaja terapija se sastoji od dijete bez mlijeka, tj. bez laktoze; razlika je u tome što je u prirođene bolesti dijeta bez laktoze doživotna, dok je u drugom slučaju privremena. Stoga, teško je zaključiti da se u vašeg djeteta radi o nepodnošenju laktoze. Vjerojatno je bila u pitanju podudarnost s nekim poremećajem kao što je npr. istovremena virusna infekcija i sl. (analize stolice...?). Pored toga, valja znati da je nepodnošenje majčinog mlijeka raritet o kojem nema smisla raspravljati u slučaju Vašeg djeteta koje, kako i sami navodite odlično napreduje. Ipak, ako se problem nastavi bit će potrebna kontrola pedijatra, pa i pedijatrijskog gastroenterologa, npr. u našoj klinici (Klinika za pedijatriju, Zagreb, Šalata 4, 01 4552 333). Do daljnjega, nemojte se nepotrebno opterećivati i nemojte prekidati prirodnu prehranu. Srdačno Vas pozdravljam.