Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


povećani limfni čvorovi na vratu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nada

16.11.2001. 21:10

Sin mi je star tri i pol godine, prije otprilike osam mjeseci slučajno smo vidjeli da ima povećane limfne čvoriće na vratu, tako da kad djete digne glavu vidljive su izbočine. No budući da su limfni čvorići još i dan danas jednako povećani, nakon svih pretraga što je prošao i nije ustanovljen uzrok, molim ako me možete posavjetovati gdje da ga odvedem na pregled ili eventualno kakvu pretragu da zatražim. Jer ja jednostavno neznam što da učinim. I još bih napomenula, jer neznam imali to kakve veze da noću, bez obzira dali je prehlađen ili ne, diše sa puno napora kroz nos.
- 26.03.2001.- vadio je krv: Sed.eritr. 20; Leuk.14,9; Hemogl.122; MVC82; a ostatak nalaza je u redu(Eritrociti, Hemotokrit,MCH,MCHC, Eozinofili, granulociti neseg., granuloc.segm., Limfoiciti, Monociti, Trombociti, AST, ALT, GGT, LDH).
- 23.06.- išao je raditi bris nosa i ždrijela. U nosu su nađeni Strept.pneumanie (lječeno je s Silopenom 1000 i Sumamedom).
- 26.06.- vadio je krv i analizu urina: Hemoglobin 132; MCV 79;
MCHC 351; Granuoliciti seg. 43; AST 33, a ostatak nalaza je u granicama normale (ALT,GGT,LDH, Sedim.eritr., Leukociti, Eritrociti, Hematokrit, MCH, Bazofili, Eozinofili, Monociti, Trombociti). Za analizu urina komentar je: SEDIMENT URINA 1-2L, rijetka epitelna stanica i dosta sluzi.
- 27.06.- Išao je na pregled na Kliniku za zarazne bolesti, ustanovili su da su mu tonzile umjereno hipertofične, da se limfni čvorovi napipavaju, ali su bezbolni, a klinički nalaz na srcu, abdomenu i plućima je uredan. Preporučuju serologiju na CMV i EBV i toxoplasmosu, te ga upućuju u citol. lab. radi punkcije limfnog čvora. Citološki nalaz glasi: u razmazima punktata nađene transformirane limfične stanice, nešto eoziofila, histiocita i eritrocita. DKS: neseg 1, seg 47, eozin. 8, mono7, Ly 37, Tr++ te mišljenje: reaktivna hiperplazija limfnog čvora.
- 28.06.- vadio je krv na odjelu na nuklearnu medicinu,pretrage TOKSOP_G,TOKSOP_M,CMV_IGG,CMV_IGM,EBV_IGG,EBV_IGM i svi nalazi su uredu.
S tim nalazima ponovno smo išli na zarazno,gdje eliminiraju mogućnost mononukleoze no budući da u citološkom nalazu ima povišene eozinofile preporuka je napraviti parazitološki pregled stolice.
Napravio je i tu pretragu -stolica na tys,dys i paraziti te analni otisak-ništa nije nađeno.
Budući da su čvorovi još uvijek iste veličine,vadio je krv
-14.11.-Leukociti 11,2 hemoglobin 131 hemetokrit 0,38 MCV 81 AST 36 a ostalo je u granicama normale (ALT,GGT,LDH,sedim.eritr,eritrociti,MCH,MCHC,ezionofili,gran.segm.,limfociti,monociti,trombociti)
Molila bi ako mi netko može reći o čemu se ovdje radi ili možda postoji li mogućnost da je to normalno kod neke djece?

Dr. Darko Richter

18.11.2001. 23:44

Nalaz povećanih limfnih čvorova dosta je čest i normalan u dobi u kojoj je i vaše dijete. Prema vašem navodu palpacijski nalaz čvorova je u redu, osim što su povećani (ostalo se odnosi na eventualnu bolnost, tvrdoću, sraštenost međusobno i prema podlozi). Osim toga, nalazi sedimentacije, krvne slike i jetrene funkcije uredni su. Kako je punkcijom ustanovljena reaktivna hiperplazija čvora, a za to ima razloga u infekciji nazofarinksa pneumokokom, mislim da se stanje može smatrati posljedicom (učestalih) gornjih dišnih infekcija. Dijete također teško diše na nos, što opažate najviše noću i ima hipertrofične krajnike. Najvjerojatnije je otežano disanje posljedica povećanja tzv. trećeg krajnika koji se nalazi iza nosa, a iznad mekog nepca (ne može se vidjeti običnim pregledom ždrijela). U dobi od 3-4 godine limfno je tkvio relativno veće nego ikada prije i poslije u životu, a još se poveća uslijed učestalih infekcija. To bi bilo najpaluzibilnije objašnjenje njegovog sadašnjeg stanja. Trebalo bi pričekati još neko vrijeme da se stanje postupno i spontano smiri, to je negdje do polaska u školu, a u međuvremenu liječiti one infekcije koje se mogu liječiti (bakterije - antibioticima). Ako je disanje na nos stalno otežano, ako dijete hrče i drži usta poluotvorenima, umjesto da mirno diše na nos, treba se konzultirati s otorinolaringologom (ORL) radi eventualnog odstranjenja te "treće mandule". Ponavljam, najviše je izgleda da sve skupa spontano prođe, uključujući i povećani limfnih čvorova vrata, i najvjerojatnije će ova zima, zbog uobičajenih zimskih infekcija, biti nešto teža, a potom bi trebalo uslijediti spontano i normalno povlačenje limfnog tkiva u koje se ubrajaju, osim limfnih čvorova i krajnici uključujući i "treći krajniik".