Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


jaslice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

milena

19.12.2001. 21:38

Molim Vas za savjet. Imam kćerku od dvije godine i četiri mjeseca, prije četri mjeseca krenula je u jaslice. Nije bilo velikih problema sa privikavanjem. Međutim prije mjesec dana počelo ja kopanje nosića, na početku sam pokušavala zaposliti joj ruke da zaboravi, ali ne ide. Zatim je krenulo grickanje noktiju. Zadnja dva dana se kakala u gaćice, da tetama uopće nije rekla. O tome što se događa uvijek razgovara, ali sada izbjegava, ako je nešto pitam ona priča o nečem drugom.
Ne znam kako da se ponašam, zašto se to događa. Od pelena se odviknula prije 8 mjeseci i nikad se nije kakala u gaćice.
Da li je u pitanju komunikacija u jasica ili je problem odvikavanje od mene ili nešto drugo? Molim Vas za savjet.

prof dr sc Ana Votava-Raić

20.12.2001. 06:37

Draga gospođo Milena, mislim da ćete morati potražiti stručnu pomoć u prvom redu psihologa. Po svemu sudeći u Vašeg su se djeteta pojavili simptomi kojima Vas ono upozorava na razini svoje dobi, a time na razini svojih "mogućnosti" da "nešto nije u redu". Nije isključeno da se radi o zakašnjeloj reakciji na odlazak od kuće, a ne može se isključiti niti neki novi moment u jaslicama koji Vama ne mora biti poznat. No, pred nama su praznici, pa pretpostavljam da ćete obje biti bar nekoliko dana zajedno, pa Vam taj period može poslužiti za diskretno promatranje djeteta i njegovih reakcija. Kao stanoviti dodatni test poslužit će i ponovno odvajanje. Možda ćete i na taj način sami doći do nekih zaključaka, a koji je će opet biti dragocjeni stručnjaku kojeg svakako posjetite. Namjera nam je, naime, ne samo pomoći trenutno, već spriječiti uvijek moguće pogoršanje. Srdačno Vas pozdravljam i želim svako dobro !