Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


osip


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mia

21.12.2001. 04:56

Najljepsa hvala za prosli odgovor i lijepe zelje vezane za nase putovanje. Sada smo u Americi, na Floridi. Temperatura je od 22-26C. Proljev i povracanje su prestali odavno ali sada imamo problem veoma jakog osipa. Djevojcica koristi jos uvijek iste pelene i jede uglavnom istu hranu jer smo nesto hapica ponijeli dok se ne privikne na nesto drugo. Pije aptamil 3 nakon soyamil-a koji je pila radi proteklih problema. Vec dva -tri dana ima veoma jaku reakciju nakon stolice. Naime cini mi se da se preko noci malo smiri jer ne kaki duze vrijeme i moj utisak je da uzrok nije u mokraci mada su i pisa i guza jako crvene i potpuno drugacije na dodir. Osip nije tackast nego je citava povrsina jako crvena i grublja, kao izgrizena. Djevojcica se jako protivi svakom dodiru i povremeno place. Mislim da je vrlo neugodno.
Umjesto bademove kreme koju redovno koristim sada je mazemo Bepanten-om i jekodermom.
Djevojcici je 11 mjeseci i jos uvijek doji nekoliko puta, po noci.
Molim vas za vase misljenje i savjet. Unaprijed hvala.

prof dr sc Ana Votava-Raić

24.12.2001. 17:42

Štovana i draga gospođo Mia, vrlo me veseli da ste u Americi, ali mi je žao što Vam je uživanje donekle pokvareno stalnim brigama. Prema Vašem opisu, pretpostavljam da su kožne promjene lokalizirane u "pelenskoj regiji". One, naravno uzrokuju nelagodu, a u težim slučajevima i bol; stolica i mokraća stalno ih podržavaju, pa i pogoršavaju. Kako smetnje ne prolaze, bojim se da se radi o gljivičnom oboljenju, koje bi trebalo dokazati i liječiti antimikotičnim (protu-gljivičnim) sredstvima, jer kreme koje koristite su dobre za njegu zdrave kože, ali ne i za liječenje promjena uzrokovanih gjivicama. U neke djece dobro čini i stavljanje na suhu podlogu, bez pelena, u stalnoj atmosferi i sobnoj temperaturi, jer se tako koža suši i oporavlja nešto brže. Od pomoći može biti i kupanje i pranje zahvaćenog područja u kamilici. Međutim, obje ove zadnje "metode" samo su pomoćni načini, dok terapija mora djelovati na uzrok (gljivice - vrlo vjerojatno). Srdačno Vas pozdravljam, želeći Vam lijepe praznike; ne dajte se oneraspoložiti !