Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Jedna noga kraća


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Flo Pi

09.12.2021. 11:20

Poštovani,
dijete 5,5 godina ima ravna stopala (valgus) i nosi uloške od 4. godine. Na redovnoj kontroli, i to slučajno, ortoped je zamijetio da je jedna noga kraća za 1 cm. Za dalje je preporučeno samo praćenje jer nam je rečeno da se do 1,5 cm kod djece tolerira. Nismo dosad primijetili da je noga kraća niti znamo da li je to možda od rođenja (nije bilo nikakvih problema u porodu i periodu prije prohodavanja, nismo išli na vježbe jer nije bilo potrebno, znači sve je proteklo uredno) ili je nastalo vremenom kako je rastao. Da li ste imali iskustva s ovom problematikom i kakvi su bili ishodi na kraju? Da li je uopće moguće da se ta razlika rastom smanji? Ili ostaje ista odnosno, u najgoroj varijanti, poveća s vremenom? Dijete je inače zdravo, visinom iznad prosjeka (118 cm), težinom jedva prosjek (18 kg) pa je dosta mršav...

Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.12.2021. 10:20

U pravilu je riječ o beznačajnoj pojavi bez ikakvog utjecaja na kasniji rast i razvoj. Mjerenje duljine noge metrom ima svoja ograničenja što se tiče preciznosti, tako da ova razlika spada u kategoriju beznačajnih (ako uopće i postoji). Treba redovito pratiti status kralješnice - da li ostaje ravna dok ne završi rast.