Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


krizanje nogu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maja

24.02.2004. 07:55

cega je znak upozorenja ili simptom rizika ukoliko 3 i pol mjesecna beba kada je na ledima povremeno kriza noge?

Dr. Darko Richter

24.02.2004. 15:41

Pitanje je sugestivno, ne znam zašto bi neka kretnja automatski bila znak upozorenja. Znači, to morate ispitati kod onoga koji vam je tu brigu zadao. Znate, mi ovdje odgovaramo na razna pitanja, čiji su vinovnici često neki drugi pedijatri, ili neki drugi liječnici, a ponajčešće neki treći "stručnjaci". Nikako mi nije jasno zašto bi od svih stvari na svijetu, baš povremeno križanje nogu bilo neki znak rizika, a zašto to nije širenje tih istih nogu? To križanje nogu može biti znak cerebralne paralize, ali, ako križa noge na patološki način, a to vi teško da ćete sami prepoznati, tada će osim križanja, u dobi od 3,5 mj. imati i neke druge promjene, te tek ukupnost pregleda može dati odgovor kako klasificirati neko pojedinačno opažanje roditelja. Inače, mislim da je odgovor na vaše pitanje: ničega, s time da nikada ne može biti 100% sigurno bez adekvatnog liječničkog pregleda.

tom tom

08.06.2018. 13:05

Postovani,
molim da mi pojasnite pojam patolosko krizanje nogu kod beba? I kako ga prepoznati?
Da li je svako krizanje problem?
Imam dijete staro 5 mjeseci, dok se igra na ledjima, trbuhu ili odmara u njihaljci zna prekrizit stopala. To zna napravit i dok ga dojim.
S obzirom da se svugdje spominje krizanje nogu kao jedan od rizika, a nema objasnjenja kako to treba izgledat, molim za pomic.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.06.2018. 09:05

Križanje nogu koje ukazuje na neurološki problem se događa kada podignete dijete u vertikalu (kada ga držite ispod pazuha i ono visi) - tada se javlja maksimano ispružanje nogica i stopala pri čemu se noge ukriže. Opis kod Vašeg djeteta ne odgovara ovom stanju. Savjetujem da se ne bavite sami procjenom razvoja motorike djeteta jer su varijacije normale velike pri čemu umjesto da budete opušteni i uživate s djetetom na njemu tragate za mogućim znacima bolesti. Prepustite to stručnjaku koji ima znanje i iskustvo sa tisućama djece!

nixy86

29.11.2021. 17:05

Poštovani, imam sina od 6 i pol mjeseci. Kao novorođenče nakon 12 sati života imao je konvulzije. Bio na phenobarbitonu 3 tjedna. Pratimo se i sa strane neurologa i idemo na vježbice jednom u 2 tjedna. Za sada je kako kažu sve u redu i beba ne kaska u razvoju za vršnjacima, jedino lijevu rukicu zna malo manje koristiti, ali ništa zabrinjavajuće (tako kaže fizioterapeutkinja) . Mene brine što sam primijetila da on križa nogice na način da npr leži na leđima i jako ih ispruži i križa u području zglobova (stopala), također sam ga probala dignuti ispod ramena, neke pute ih isto zna i u vertikali dolje kod stopala prekrižiti, a neke pute ne... Znam da se ne bi trebala igrati doktora i da bi trebala uživati s djetetom, ali jednostavno me strah svega. Neurologa imamo tek za 2 mjeseca pa sam odlučila vas pitati, dali je to patološki križanje nogu s obzirom da to hna napraviti i u vertikalnom položaju. Beba mi što se drugih stvari tiče izgleda u redu, prati pogledom, smije se, glasa (ne izgovara slogove još), smije se, počeo se okretati s leđa na trbuh, lijepo i dugo stoji na trbuhu, prebacuje igračke iz jedne ruke u drugu, na leđima privlači nogice i sl... Jedino me eto to brine, pa vas molim da mi odgovorite dali da možda bolje zovem neurologiju da nas primi ranije radi toga? Hvala vam puno i lp.

nixy86

01.12.2021. 16:00

Nadam se da ću ipak dobiti neki odgovor. Znam da je tema dosta starija, ali nisam Htijela otvarati novu, pa sam se nadovezala na ovu. Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.12.2021. 11:25

Evo mene, imamo strašna opterećenja u svakodnevnom poslu pa se javljam kada mogu happy) Nemoje povećalom tražiti znakove bolesti, oslonite se na procjenu fzioterapeuta i liječnika koji prate dijete. Bez pregleda (katkada i više pregleda ako je dijete neraspoloženo - protestira) ne može se procijeniti postoji li odstupanje ili ne, no prema Vašem opisu zasigurno nije riječ o nečem što izlazi izvan širih okvira normalnog razvoja. Važno je provoditi fizikalnu terapiju redovito i biti smiren te očitavati signale djeteta i sukladno odgovarati.

nixy86

05.12.2021. 12:40

Hvala vam puno na odgovoru.. Bili smo prošli tjedan na fizikalnoj pa sam pitala fizioterapeutkinju. Ona je rekla da je s njom sve u redu, da je jako jak i napredan, živ i da on jednostavno neke stvari neće i kad se ljuti tako se ukruti i prekriži nogice.. Ali da jako lijepo napreduje i da nema mjesta panici. Hvala vam još jednom, ugodan ostatak dana i nadolazeće blagdane vam želimo, lp iz Pule happy

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.12.2021. 10:20

happy)