Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kad beba povrati krv


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ana

18.01.2003. 10:10

Poštovani,
moja je djevojčica 18h nakon poroda povratila veću količinu krvi.Do tada uopće nije htjela jesti-na ponuđenu dojku radila bi gadljive face i napinjala se kao da će povratiti.Nije ni plakala,samo bi koji put kmeknula.Neprestano je spavala.Osoblje mi je govorilo da je sve to normalno.Nakon povraćanja krvi,isprali su joj želudac i to ponovili za nekih 8h jer i dalje nije jela.Nakon toga stvari se pomalo normaliziraju-prvi put je jela 30h iza poroda,a dojila 40h iza poroda.Tražila sam objašnjenje i tada su mi prilično uvrijeđeno rekli:Pa dijete je popilo krvi kod poroda(jer kao kroz šta ona sve prođe dok se rodi i sve je to normalno).Nikakvo dodatno objašnjenje mi nije dano.Također je tih pet dana u bolnici beba primala antibiotike.Ne znam koje jer u otpusnom pismu nisu apsolutno ništa napisali.Nakon izlaska iz bolnice pričala sam sa mnogim mamama i nitko nije ni čuo za neki sličan slučaj.Ispada da se djeca ne nagutaju krvi tako često kao što su to meni prikazali.
Moja curica sada ima 4 mjeseca.Lijepo napreduje i osim što joj stalno curi nosić-zdrava je.I to curenje nosa možemo zahvaliti bolnoci jer je tamo pokupila bakteriju Klebsiela pneumoniae koje se ne možemo riješiti.
Molim vas da mi odgovorite da li se prilikom poroda ipak može nekako izbjeći da dijete popije krv i da li se prije moglo otkriti da nešto nije u redu?Naime nakon poroda dijete nije pregledao pedijatar.Inače porod je trajao 2,5h i protekao bez problema koje bih ja mogla uočiti.
Eto sretna sam da je sada sve u redu ali me ipak muči što se u stvari dogodilo i da li se trebalo dogoditi tj. da li se moglo spriječiti.Da li je to što se dogodilo normalno,uobičajeno i sl.
Unaprijed Vam zahvaljujem

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

18.01.2003. 18:30

Cijenjena gospođo Ana, prilikom poroda zaista može doći do gutanja krvi koja (najčešće) potječe iz napuklih utero-placentarnih krvnih žila. Takva "epizoda" ne znači da porod nije protekao uredno. Krv se u želucu djeteta pomiješala sa želučanim sekretima i povećala volumen želuca, što je, po svoj prilici, bio razlog privremenog odbijanja hrane. Kako u novorođenčeta povraćanje može imati (ali obično nema) i neke nuz-pojave kao što su npr. aspiracija povraćenog sadržaja, to se iz preventivnih razloga daje i antibiotik. Teško je reći da li su ova zbivanja "normalna" (normala je vrlo rastezljiv pojam), ali su svakako moguća i događaju se. Bitno je jedno - ona nisu u koliziji sa zdravim novorođenčetom, što najbolje dokazuje i Vaše 4-mjesečno dijete koje je zdravo !
Nalaz Klebsielle pneumoniae vrlo je čest, osobito u djece, pa nisam sigurna da ga Vaše dijete "može zahvaliti bolnici" ili "zahvaliti" bilo kome. Osim toga, postoje mnogi načini borbe protiv infekcijskih faktora, pa i njihovo spriječavanje. Najlošijim mi se čini "držanje djeteta pod staklenim zvonom" i kad bi ono bilo moguće.
Stoga, uživajte u Vašem zdravom djetetu i ne opterećujte se nepotrebno, osobito slušajući nekompetentne osobe. Srdačan pozdrav.