Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kako da znam da li dijete ima streptokok?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana

24.01.2005. 14:27

Dijete mi je prije 2-3 mjeseca imalo nekoliko upala grla i uha, lijecen antibioticima bez da su mu uzeli bris. U istom periodu ja sam radila urinokulturu gdje je izoliran streptokok B pa mi je lijecnik rekao da to moze doci iz grla ili bilo kojeg organa koji je inficiran ali nije nista opasno. Odmah mi je palo na pamet da je i dijete imalo infekciju grla (naravno i ja s njim) nedavno a da mu nitko nije radio bris (niti nas upozorio da se to treba obaviti). Primjetim samo da je promukao i da ima povecane limfne cvorove (ili su to mandule) na prednjoj strani vrata. Nema temperaturu niti ikakve znakove infekcije. Moze li streptokok biti prisutan ako je inace dijete ok i da li trebam raditi bris? Mozda pitam glupost, pa se unaprijed ispricavam.

Dr. Darko Richter

24.01.2005. 20:06

Naravno da pitate glupost, ali se ne trebate ništa ispričavati, već bi se trebali ispričavati vaši savjetodavci. Streptokok grupe "B" nije onaj koji pravi angine, taj je iz grupe "A". Streptokok B živi pretežito u vagini i uretri, kao slabo invazivna klica s kojom muškarci nemaju nikada problema, a žene skoro nikada. To "skoro" odnosi se na porod i babinje, jer tijekom poroda dijete, prolazeći kroz vaginalni kanal, može pokupiti streptokok grupe B, progutati ga, udahnuti ga, dobiti ga preko očiju, itd. i oboljeti od teške spese ili gnojnog meningitisa. Majka, sa svoje strane, po porodu, osobito ako je zaostao dio placente i opstetričar mora rukom eksplorirati uterus, te tako klicu unijeti u maternicu, može od toga dobiti babinju groznicu. Ako u urinokulturi imate streptokok grupe B, tada tu infekciju treba liječiti (najčešće je dosta obični penicilin), a u slučaju da ste trudni, treba o tome dodatno voditi računa iblizu časa poroda i tijekom poroda staviti pod penicilinsku zaštitu, kako bi, dok je placenta još vezana za uterus, dio lijeka prešao u novorođenče i zaštitio ga od infekta koji može pokupiti u vaginalnom kanalu. Svojem većem djetetu, o kojem pričate, možete dati uraditi obrisak ždrijela, i, ako tamo nađu streptokoka grupe "A", najbolje bi bilo ordinirati kuru penicilinskim antibiotikom. No, streptokoka ima preko 20 podvrsta, od kojih su ovo samo 2 slučaja, a ima npr. i tzv. Streptococcus faecalis, koji je dio crijevne flore, i samo zato što se zove streptokok, ne znači da pravi angine (kao što i ne pravi). Nikada ne valja generalizirati po tipu sofizma: streptokoki prave angine - streptokok grupe B je jedan od streptokoka - dakle, streptokok grupe B pravi anginu. Toga su bili svjesni još stari Grci.