Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kašnjenje u govoru


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

rose90

10.05.2021. 13:55

Poštovani, imam dječaka puni sada u maju 4. godine. Razlog mog javljanja jeste sljedeći: dječak se sasvim normalno razvijao i do neke 2.5 godine i pricao neke osnovne stvari mama, tata, dedo..i sve je bilo ok...u periodu oko trece godine izgubio je deda kojeg je jako volio i bili su povezani..s obzirom da je to bila tragedija za nasu porodicu, u tom periodu i narednih mozda 6 mjeseci djete je nenamjerno bilo zapostavljeno..u pogledu toga da je puno gledao crtice, tablet, mobitel uglavnom na engleskom jeziku..da bismo kasnije shvatili da djecak slabo prica ..po preporuci ljekara prestao je gledati mobitele i sl ..gdje se nakon nekog vremena vidjelo poboljsanje, također pedijatar je rekao da ima problem sa paznjom i da ne moze da dugo bude skocentrisan na jednu stvar i da se treba sa njim vjezbati. Slagalice i sl igre savlada jako brzo i brzo mu i dosadi...trenutno ponavlja rijci, uglavnom brzo reauguje na stvari koje njega interesuju i jako je tvrdoglav kada hoce nesto da dobije, voli drugu djecu i sa njima da bude S obzirom da njegov govor nije razvijen a ima 4 godine, citajuci po raznim forumima sumnjamo se da nema elemente djeteta iz autisticnog spektr?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.05.2021. 13:20

Mislim da bi bilo dobro obaviti psihološko testiranje i objektivizirati ima li poteškoća u komunikaciji i s održavanjem pažnje.

M4C1

08.06.2021. 11:40

Postovani, imam pitanje. Imam sina od godinu i 5mj. koji sve razumije no prica samo mama i tata, tu i tamo baba kaze ostalo je sve "kn kn" i pokazivanje prsticem, ne zeli ponavljati za nama rijeci. Citamo mu i pokazujemo slikovnice no njega to bas i ne zanima, minutu bude zainteresiran i to je to, zatvori slikovnicu i ode se igrati. Odaziva se na ime(tu i tamo, nekad nas ignorira i podsmjehuje se pa pretpostavljam da to namjerno radi), pokazuje prsticem, kad mu kazemo da salje pusu ili slicno uglavnom to i napravi. No moje pitanje je trebam li se brinuti sto se tice govora jer njegovi vrsnjaci oko nas vec uvelike koriste rijeci i da i ne i oponasaju zivotinje, pokazuju na zivotinje dok moj sin to nista ne zeli raditi? Znam da ga ne trebam uspoređivati s drugima, ali tesko je ne primjetiti kad jedini u grupi "kaska". Također, imate li kakav savjet kako ga jos potaknuti na govor jer ovo sa slikovnicama i nasim pricanjem njemu ne uspjeva..

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.06.2021. 22:40

Ako ne bude začajnijeg pomaka do navršene 2 godine zatražite savjet logopeda. Do tada ne treba ništa dodatno činiti.