Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


komplikacije sarlaha - hidronefroza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jasminka

01.03.2002. 20:26

Molim Vas da mi objasnite koje bi bille dodatne komplikacije sarlaha, tj. da li je pojava sluzi u mokraci vezana uz to? Dalje, kakav je utjecaj sarlaha na srcani misic i bubrege? Naime dijete je u dobi od tri mjeseca operiralo hidronefrozu i do 10 mjeseca zivota imalo stome, nakon cega su uklonjene. Bubrezna funkcija je zadovoljavajuca, opstrukcija se ne nalazi, ali umanjeno je zdravo bubrezno tkivo. Zbog svega toga da li ono posebno rizicno pod dijagnozom sarlaha i koje bi eventualne posljedie uz ovakav djetetov status sarlah mogao ostaviti? Dijete je sada u dobi od cetiri godine.
Zahvaljujem na odgovoru.
S postovanjem,
Jasminka

prof dr sc Ana Votava-Raić

02.03.2002. 07:18

Cijenjena gospođo Jasminka, odgovorit ću Vam posve teoretski, jer je u praksi nemoguće predvidjeti da li će doći do komplikacija i kojih bilo koje bolesti, pa i šarlaha. Šarlah (skarlatina) je bakterijska bolest; uzrokuje ju beta-hemolitički streptokok grupe A. Teške kliničke slike u pravilu se susreću samo u knjigama, tj. bolest je postala znatno blaža. No, komplikacije zaista mogu nastati, a to su: rane i kasne. Rane komplikacije nastaju zbog djelovanja toksina streptokoka (toksične komplikacije) ili zbog prodiranja bakterije u razne organe u okolici ždrijela ili u udaljene organe (septičke komplikacije). U toksične komplikacije spadaju npr. upala zglobova i upala srčanog mišića, a primjeri za septičke komplikacije su upala uha, sinusa... Kasne komplikacije (3 do 6 tjedana nakon preboljelog šarlaha) su akutni glomerulonefritis (bolest se manifestira drugim pojavama od sluzi u mokraći) i reumatska groznica. Liječenje se provodi antibioticima; apsolutna prednost pripada penicillinu. Cilj liječenja je odstranjenje streptokoka iz ždrijela. Komplikacije su danas rijetke (uglavnom zbog davanja antibiotika), a one kasne uz pravilno provođenu terapiju, uopće se ne javljaju. Iako je Vaše pitanje postavljeno indirektno, čini mi se da je dijete šarlah preboljelo i nije mi posve jasno što Vas je toliko preplašilo. Ipak, javite se pedijatru (ili, ako želite, nama - 01 4552 333), koji će izvršiti klinički pregled i neke laboratorijske pretrage i pratiti dijete. Uostalom, vjerujem da se kontrole urina u Vašeg djeteta i inače obavljaju redovito. Srdačno Vas pozdravljam !