Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


tvrda stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

željko

04.03.2002. 15:06

Imam kćer staru 3 godine i ima problema sa tvdom stolicom koja ponekad bude popraćena sa tragovima krvi.Stolica je relativno
redovita (svaki dan ponekad svaki drugi)ali jako često je tvrda ,
rijetko se dogodi da to bude normalna stolica. Moram napomenuti da imamo problema i sa prehranom jer odbija jesti svu hranu.
Voli jesti samo pečeno meso(batak,pohano..),juhicu (neuvijek) ,hrenovke ,salamice ,slaninu,sir trapist ,mlijeko,
slatkiši(čokolada,dajemo samo ako nešto pojede i to kvalitetne) i
sok(frutek),povrće odbija u svakom obliku,
voće(bana ,kiwi ,jabuka,kruška ,jagoda,malina i šljiva)to bi ukratko
bio jelovnik moje kćeri .Što da radim!?

prof dr sc Ana Votava-Raić

04.03.2002. 20:20

Cijenjeni gospodine Željko, površno gledajući, jelovnik Vašeg djeteta nije loš. Problem je vjerojatno u količinskoj zastupljenosti pojedinih namirnica. Bjelančevine koje čine većinski obrok (meso, salame, sir...) dovode do smetnji koje navodite. Sami kažete da dijete odbija povrće, a vjerojatno je i količina voća mala. Stoga su tegobe rastumačljive, a ujedno Vam se, bar teoretski, pruža rješenje. Djetetu treba ponuditi više tzv. ostatnih tvari koje će poboljšati probavne procese i ubrzati crijevne peristaltičke valove. Tvrdu stolicu treba, naime, riješiti jer ona (iako je za sada gotovo svakodnevna) može biti uvod u smetnje pri defekaciji (npr. bol) i njeno izbjegavanje, što tijekom vremena dovodi do opstipacije. Pokušajte dijete navići na kisela mlijeka kojih ima na tržištu u velikom broju. Možda bi najviše odgovarao voćni jogurt u koji stavite 1 do 2 žličice misli-ja (može i onih s čokoladom); redovito uzimanje jednog takvog obroka trebalo bi dovesti do željnog rezultata. Usput, takvi su obroci (spadaju u zdravu hranu) preporučljivi za cijelu obitelj. Dobar tek i mnogo pozdrava.