Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


koža


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ana

03.11.2004. 10:40

Cijenjeni dr. Richter,

nisam sigurna je li to pitanje za vas ili dermatologa.
Moje dijete od 3 i pol godine ima neurodermatitis od svog 3. mjeseca života. Kontroliramo stanje uljnim kupkama, redovitim mazanjem mlijekom za tijelo i po preporuci dermatologa na pojavu jačeg sušenja kože mažemo kremom s 5% ureom (pripravak iz ljekarne) 2x dnevno kroz 5 dana. Ako je suhoća i crvenilo i dalje prisutno tek onda prelazimo na Beloderm 40% kroz 5 dana, a iza opet 5 dana kreme s ureom.
Molim vaše mišljenje o ovoj terapiji i odgovor na pitanje: mogu li uške biti zahvaćene neurodermatitisom (često se dijete grebe za jednu i drugu ušku, čak i ranice nastanu, ali nema uobičajenog prethodnog crvenila) i mogu li i za ovo područje koristiti isti postupak mazanja?
Savjetujete li alergijsko ispitivanje ako dijete uz kožne promjene često i kašlje? Naš dermatolog (na žalost) tvrdi da je prerano testirati dijete.
Oprostite na opširnom pitanju i unaprijed hvala!

Dr. Darko Richter

03.11.2004. 15:00

Nikada nisam oduševljen kada se u desetine i desetine gotovih tvorničkih pripravaka za kožu, dodatno upliće magistralna receptura, kao da oni u tvornicama to isto ne bi bili kadri učiniti, da ima smisla. Ta iza te farmaceutske industrije stoje znanstvenici i menadžeri od kalibra, i, meni je upravo smiješno ovo domaće kuhanje s 40% Belobaze, 5% uree, 20% Alfoderma u vazelinu, itd. itd. Dok nije bilo tih gotovih lijekova i mazila, od farmaceutske industrije, uglavnom se "brljalo", a sada se svi prave pametni. Na uškama može itekako nastati ekcem, i baš to vaše dijete kao da ima, i uške se jednako mažu kao i drugi dijelovi kože bez dlaka. Odvedite dijete na alergološku obradu, jer dermatolog, koji vas od toga odvraća, nema pojma, a onda se pitam koliko ima pojma i o ostalom terapijskom dijelu problema - a već sumnjam da bih se s njime mogao složiti i po tom pitanju.