Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


veliki trbuh


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zabrinuti roditelji

14.10.2004. 22:02

Molimo Vas da nam pomognete, naime naš dragi dječak ima 16 mjeseci i prije dvije sedmice smo primjetili da mu je trbuh jako izražen"kao da je progutao loptu" , prvo smo mislili da se samo dobro najeo, međutim stomak je ostao isti, te smo pitali lokalnog pedijatra o tome a isti nam je odgovorio da je to sasvim normalno i da se samo nagutao vazduha.
Inače nema nikakvih smetnji tipa zatvor, proljev i sl. te je i sve ostalo savim normalno-nema bolove, igra se, smije i sve je drugo uredu.
Mi smo to tako i prihvatili ali su nas na njegov stoma kupozorile i odgajateljice iz jaslica, te nam preporučile da ga ponovo pregleda doktor.
Prilikom odlaska kod drugog pedijatra isti nas je uputi na ultrazvučni pregled te nas je ovo sve jako zabrinulo . Molmo Vas za mišljenje. Unaprijed hvala.

Prof. dr. sc. Ana Votava Raić

17.10.2004. 18:59

Štovani roditelji, nije uvijek lagano procijeniti "veličinu" trbuha u djeteta od 16 mjeseci. Naime, moguće je da je trbuh uslijed uspravljanja na noge i dužem provođenju u uspravnom položaju "pomaknut" prema naprijed zbog promijenjenih anatomskih odnosa. No, trbuh zaista može biti povećan i to iz niza razloga koje je ovdje, makar u skraćenom obliku, nemoguće nabrojiti. Stoga bi zaista bilo dobro krenuti kod pedijatra; ultrazvuk trbuha pravi je početak nekog uvida u stvarno stanje. Ako je ultrazvuk uz druge, tzv. rutinske pretrage u granicama normale, možete neko vrijeme i pričekati uz promatranje djeteta: izgled trbuha prije obroka i nakon njega, apetit, način uzimanja hrane (jedenje na brzinu s mnogo zraka...), tjelesna težina, aktivnost, raspoloženje i sl. Do tada, srdačan pozdrav.

Haris

03.11.2004. 09:18

Javljam se ponovo nakon izvrsenih pretraga. Na ultrazvuku je ustanovljeno da je kod djecaka uvecana jetra, te smo uradili jetrene nalaze. Uradjene su vrijednosti bilirubina, markeri na hepatitis i transeminaze. Markeri su negativni, bilirubin u granicama normale, medjutim AST, ALT i LDH vrijednosti su malo povecane i iznose AST 36, ALT 21, te LDH 669. Preostaje nam jos da napravimo nativnu sliku abdomena, pa cemo vidjeti dalje.
Lijepo vas molim da pojasnite zbog cega ove vrijednosti mogu biti povecane.

Srdacan pozdrav.